De sportscholen in Woensdrecht zijn weer open

Foto: Jan Krijtenburg

Sinds 1 juli mag er, met speciale maatregelen tegen corona besmetting, weer gesport worden in de sportscholen in Nederland.

Elke sportschool heeft de intelligente lockdown die op 16 maart inging, op zijn eigen manier ingevuld en ook heeft elke sportschool zijn eigen manier om, nu de sportscholen weer open mogen,  de veiligheid van de sporters te waarborgen.

Woensdrecht.nieuws is in willekeurige volgorde een aantal sportscholen in de gemeente Woensdrecht langs gegaan.

Fitzone in Putte

Fitzone in Putte is de zelfstandige sportschool van Luuk Hersbach. Luuk vertelde dat het natuurlijk schikken was toen opeens alles dicht moest maar zodra het weer mogelijk was heeft hij gezorgd dat zijn klanten zo snel mogelijk weer konden sporten.

Vanaf 11 mei mocht er buiten gesport worden, en dankzij een loopkraan in de loods en een vorkheftruck van een buurman kon een groot deel van de fitness apparaten op het grote parkeerterrein buiten de sportschool gezet worden. Omdat het een heel groot terein is, waardoor de anderhalve meter afstand houden geen probleem hoefde te zijn, konden alle klanten weer volop sporten. Dankzij het mooie weer waren er maar drie dagen in de circa zes weken, dat er door slecht weer niet gesport kon worden.

Natuurlijk was hygiëne altijd al belangrijk maar nu worden er extra schoonmaakmiddelen beschikbaar gesteld en wordt er ook door de medewerkers extra vaak schoongemaakt.

In de sportzaal zijn alle trainings-toestellen op circa twee meter van elkaar gezet.

Het buiten sporten, hoewel uit noodzaak geboren, is bij de klanten zo goed bevallen, dat het voorlopig, zolang het weer het toelaat, een optie blijft voor sporters bij Fitzone in Putte.

Human Sports in Ossendrecht

Human Sports in de Drieschaar in Ossendrecht wordt sinds januari van dit jaar gerund door Nick de Keizer en Kathleen Scheenaerts.
Voor hun was het natuurlijk een extra grote klap dat ze, nu ze net met hun nieuwe onderneming begonnen waren, in maart al weer moesten stoppen.

In tegenstelling tot de meeste sportscholen, hebben zij zelf meteen alle abonnementen stopgezet, zodat leden in de periode dat er niet gesport kon worden ook niets hoefden te betalen. Een geluk voor hen was, dat ze de zaalhuur van de gemeente niet hoefden te betalen gedurende de sluiting.

Samen met andere sportondernemers uit Ossendrecht hebben ze de periode dat er niet binnen gesport mocht worden, overbrugd door in het Eikelhof sportclinics te gehouden.
Zie hierover ook het artikel op deze site.

Tot eind juli blijft Human Sports deze gratis buitentrainingen verzorgen.
De bedoeling is, omdat het buitensporten ook hier goed bevallen is, om er daarna, maar nu wel tegen betaling, mee door te gaan.

Human Sports werkt met tijdvakken van 90 minuten (inschijven via een app) waarin gesport kan worden en na elk tijdvak wordt alles weer schoongemaakt. Elk trainings apparaat staat in een met zwart-wit lint afgezet gebied, om de onderlinge afstand tussen sporters te waarborgen.

Bij binnenkomst  krijgt elke sporter een doek en fles schoonmaakmiddel mee om elke apparaat na gebruik schoon te maken.

Sport en Slank Studio in Hoogerheide

Aan de Sportlaan in Hoogerheide, bij de tennisbaan, is al jaren Sport en Slank Studio gevestigd. Ook hier wordt weer enthousiast getraind in de sportzaal.

Toen bekend werd dat alle sportscholen moesten sluiten is van de gelegenheid gebruik gemaakt om flink aan het onderhoud van de zalen en het buitenterrein te werken, iets wat als er dagelijks de hele dag gesport wordt wat lastiger is. Ook werd de indeling van de grote sportzaal aangepast.

Om de klanten toch een sport aan te kunnen bieden werden er ’s morgens om negen uur en ’s avonds om zeven uur on-line lessen gegeven waaraan mensen vanuit huis konden meedoen.

Zodra het weer mocht werd er ook hier de gelegenheid geboden om buiten te sporten zoals Zumba lessen en groepslessen met maximaal tien personen. Naast het sporten bij de sportzaal, werden er als vervanging van het spinnen op de fiets, mountain bike tochten georganiseerd. Voor de wat minder intensieve sporters waren er wandeltochten, zodat iedereen toch in beweging kon blijven.

Gezien het enthousiasme van de deelnemers is de kans groot dat er ook bij Sport en Slank Studio vaker buiten gesport zal gaan worden.

Nu de zaal weer open mag, wordt er gewerkt met inschrijvingen voor een periode van een uur en mogen er bij de Milon Cirkel maximaal vier personen tegelijk trainen, zodat de onderlinge afstand niet in gevaar komt.

Profesioneel bewegings adviseur Sjon Hermands legde ook uit dat de cardio apparaten, zoals loopbanden en fietsen en dergelijke, om en om zijn afgesloten met een lint zodat ook hier een ruime afstand tussen de sporters ontstaat.

Het schoonmaakrooster is geïntensiveerd en er staan extra schoonmaakmiddelen zodat sporters ook zelf na gebruik hun apparaat waar ze op getraind hebben kunnen schoonmaken.

Anytime Fitness in Hoogerheide

Het meest feestelijk was de herstart van het binnen sporten bij Anytime Fitness aan het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide. met slingers in de zaal en cake en ander lekkers bij de koffie was het duidelijk dat iedereen blij was weer aan de gang te kunnen.

Ook bij Anytime hadden ze natuurlijk niet stil gezeten. natuurlijk werd ook hier wat aan onderhoud gedaan en de klanten konden via de speciale Anytime app op de telefoon en via de Facebook pagina oefeningen voorgezet krijgen.

Zodra het mogelijk werd, is er ook een buitensport mogelijkheid gemaakt. In, en later achter, de voormalige schoenenwinkel van Van Hoof werd een buitensport-mogelijkheid opgezet. Zie hierover ook het artikel op deze site.

We spraken een paar sporters bij Anytime over de afgelopen periode.

Jan, die bij Anytime vooral bekend staat om zijn traplopen, heeft bij gebrek aan sportschool, zijn heil gezocht bij de trap aan de Onderstal, die hij vrijwel dagelijks zo’n vijftig tot honderdvijftig (!!) keer beklom. Ook had hij zijn oude drukbank van zolder gehaald om thuis ook te kunnen trainen. Wel miste hij het sociale element van het dagelijks in de sportschool sporten.

Manita, al jarenlang sporter bij Anytime, had het spinning en de gezelligheid gemist. Ze had zelf om fit te blijven wel veel gefietst en heeft ook gebruik gemaakt van de gelegenheid om met Anytime buiten te sporten.

Christa een van de coaches bij Anytime legde uit dat iedereen bij het binnenkomen zijn handen moet desinfecteren, iedereen moet een handdoek mee en aangeraden wordt om thuis om te kleden en te douchen. Binnenkomen in de sportzaal doe je met de Anytime Fitness tag (waardoor ook bekend is wie er welke periode binnen is geweest) en bij de ingang is extra ruimte gemaakt om elkaar veilig te kunnen passeren bij het in en uitgaan.

Om de hygiene te kunnen waarborgen zijn er extra medewerkers aanwezig gedurende de normale openingstijden en worden er extra schoonmaak rondes gedaan. Sporters die gebruik maken van de Anytime mogelijkheid om elk moment van dag en nacht te komen sporten zijn zelf verantwoordelijk om alles schoon achter te laten.

Voor het individueel sporten hoeft niet ingeschreven te worden omdat er voldoende gelegenheid is om de anderhalve meter afstand aan te houden. Voor de groepslessen moet wel van tevoren ingeschreven worden.

Ook bij Anytime zal er ook in de toekomst regelmatig gelegenheid zijn om buiten aan trainingen deel te nemen.

Links

Reacties