De rups van het To-Taalhuis in Hoogerheide

Foto:

Woensdagmiddag was het druk in de bibliotheek in Hoogerheide. Iedereen die met taal te maken had, was uitgenodigd voor het Taalfeest.

Er waren veel bewoners van de gemeente die afkomstig waren uit o.a. Syrië, Polen, Egypte, Turkije, Somalië, en die nu de Nederlandse taal studeren. Ook waren en veel taalvrijwilligers aanwezig. Bij gebrek aan een podium, klom Marlies van Lier op een stoel, om zo iedereen toe te spreken. Er werden aan de tafeltjes onderwerpen besproken, waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen de diverse culturen aan bod kwamen. Daarna maakten de tafelleiders van ieder groepje bekend wat er aan interessante informatie was uitgekomen.

Wethouder Lars van der Beek kwam ook een kijkje nemen op het feest. Er kwam een geheimzinnige koffer tevoorschijn, die hij mocht openen… In de koffer bevond zich een rups, die vanaf heden het nieuwe logo is van het ToTaalhuis.

De Poolse Julia las een verhaal voor in haar eigen taal. Gelukkig legde zij achteraf (in de Nederlandse taal) uit waar het verhaal over ging.

Tijdens de besprekingen waren de kinderen druk bezig geweest met oefenen, en het hele gezelschap werd uitgenodigd om mee te gaan naar de Kloosterhof. De kinderen voerden een mooie dans uit, waarbij een lied van André Hazes werd gebruikt met een kleine wijziging: in plaats van ‘Leef alsof het je laatste dag is’ werd er gezongen ‘Lees alsof het je laatste dag is’, natuurlijk in het kader van Taal en Lezen, want dat hoort bij elkaar. Iedereen kreeg namens de Primera een tas mee met die woorden, en een mooie sleutelhanger met het nieuwe logo van het To-Taalhuis.

De dans van de kinderen ontaardde naar goed Brabants gebruik natuurlijk in een Polonaise met alle aanwezigen, jong en oud, Nederlands- en anderstaligen.

Tekst en foto’s: Erika

Reacties