Constructief overleg bij boerenprotest

Foto: Jan Krijtenburg

Voor het gemeentehuis in Hoogerheide werd maandagmorgen door een grote groep boeren uit de omgeving geprotesteerd tegen de voor deze regio extreme stikstofmaatregelen van het kabinet.

De trekkers komen via de Huijbergseweg naar het gemeentehuis

Bezoekers van het gemeentehuis in Hoogerheide stonden raar te kijken toen naast de ingang een kleine kinderboerderij was ingericht met een kalfje en schapen. Het was een onderdeel van een grote protestactie van boeren uit de gemeente Woensdrecht en directe omgeving.

Onder andere een kleine kinderboerderij naast de ingang

Met circa veertig tractors en andere landbouwvoertuigen waren ze naar het gemeentehuis gekomen om met burgemeester Adriaansen te praten over de stikstof maatregelen.

De initiatiefnemers van deze actie waren de lokale boeren Louran Goense en Ludo Bogers.
Ze legden uit dat het doel van deze actie het afgeven van een duidelijk boodschap is dat het niet zo kan en om begrip te krijgen bij bestuur en bevolking van Woensdrecht. Ze zijn erg benieuwd wat de gemeente nu gaat doen.

Initiatiefnemers voor de actie, Ludo Bogers en Louran Goense

Gisteren is telefonisch overleg geweest met burgemeester Adriaansen en de initiatiefnemers willen dat de burgemeester een brief gaat ondertekenen over de steun aan de boeren.

De burgemeester vertelde dat hij het initiatief ondersteund en dat de boeren zeker welkom zijn voor een gesprek op het gemeentehuis. Hij heeft ook de raadsleden uitgenodigd zodat ook zij aandacht kunnen geven aan dit moeilijke dosier voor de gemeente.

Adriaansen zei ook dat het juist voor Woensdrecht een lastige zaak is omdat er heel veel Natura2000 gebeieden zijn in de gemeente terwijl het merendeel van het stikstof afkomstig is van de industrie in Antwerpen en de agrariers over de grens in België waar de regels minder streng zijn. Woensdrecht is een agrarische gemeente en doet ook zijn best voor de boeren. Zo is voormalig wethouder Hans de Waal meerdere malen in Den Haag geweest om hierover te overleggen.

Miranda Snepvangers die achter een marktkraam kaas uitdeelde aan de aanwezigen, vertelde dat ze een melkvee bedrijf hebben dat al vier generaties in de familie is. Ze maken zich ernstig zorgen over het voortbestaan van hun familiebedrijf.

Kaas en worst voor iedereen

Met deze demonstratie wil ze het doel op een positieve manier onder de aandracht brengen en een statement maken. Nederland heeft de boeren nodig. “No farmers, no food”.

Eén van de initiatiefnemers, Ludo Bogers, had vijftien jaar geleden plaats moeten maken voor de natuur. Nu heeft hij zijn bedrij opnieuw opgebouwd en zou nu weer weg moeten.
Er is bij de Nederlandse boeren al zoveel gedaan om milieuvriendelijk te werken. De maat is voor de boeren nu vol. “We moeten dit als samenleving samen oplossen. De boeren hebben de afgelopen jaren al genoeg gedaan”, aldus Ludo.

Op de boerenkar (met koe) die als podium diende nam Sjack Snepvangers het woord. Hij vertelde altijd samen gewerkt te hebben met natuur organisaties maar nu is de maat vol. Nu is er deze vriendelijke actie maar de stikstofmaatregelen kunnen niet zomaar doorgaan.

Sjack Snepvangers

Louran Goense bedankte eerst alle aanwezige voor hun komst. “We moeten ons laten zien. Het probleem speelt al minstens twee jaar maar we hebben nog nooit wat van de gemeente gehoord”, verweet Louran de gemeente.

Na de boeren nam de burgemeester het woord. Hij zei trots te zijn op de agrariërs uit Woensdrecht die op een mooie manier laten zien hoe demonstreren ook kan. Met koffie van de gemeente, en kaas en wordt hapjes en appels van de boeren, met elkaar in gesprek gaan!

Omdat beslissingen door de gemeenteraad genomen moeten worden had de burgemeester ook raadsleden gevraagd om aanwezig te zijn om samen met hem met de boeren in gesprek te gaan en daar was vanuit de meeste partijen gehoor aan gegeven.

Burgemeester Adriaansen in gesprek met de protesterende boeren

Volgens de burgemeester is ook de gemeente Woensdrecht slachtoffer van alle stikstofmaatregelen en is het niet terecht dat alles eenzijdig op de agrarische sector afgewenteld wordt.
Hij is trots op de agrarische ondernemers en ‘boeren weg’ is niet de oplossing.

Wethouder Reinier Schuurbiers gaf ook aan dat Woensdrecht er erg slecht vanaf komt in het plan van de minister dat veertein dagen gelden openbaar werd. Woensdrecht heeft veel Natura2000 gebieden en in deze gebieden en een straal daromheen zijn de regels zo streng dat dit voor Woensdrecht onhaalbaar is. mede omdat meer dan de helft van de stikstof vervuiling van over de grens afkomstig is.
En zelfs aan deze kant van de grens zijn het niet alleen agrarische bedrijven die stikstof produceren, maar ook de scheepvaart door het Schelde-Rijn kanaal en de Westerschelde en bijvoorbeeld het verkeer op de A4.

Na de toespraken op het plein ging een delegatie van de boeren en een aantal raadsleden met burgemeester Adriaansen en wethouder Schuurbiers naar binnen om in het gemeentehuis verder te praten.

In de raadszaal van het gemeentehuis vond een constructief gesprek plaats

De bedoeling van het actie commité was dat de burgemeester een verklaring zou ondertekenen naar voorbeeld van een motie de bij de gemeenteraad in Reimerswaal was ingediend.
Omdat dit bestuursrechtelijk niet mag, is afgesproken dat in de raadsvergadering van 12 juli dit behandeld zal worden en dat de raadsleden de voorbeeldmotie vantevoren toegestuurd krijgen.

Ook is afgesproken dat er overleg zal plaatsvinden tussen het college en de leden van het actiecomité, waarbij ook raadslid en melkveehouder Eddy van Wezel uit Huijbergen aanwezig zal zijn.
De bedoeling van dit overleg is om de situatie in kaart te brenegn. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die wegens gebrek aan opvolging binnen afzienbare tijd toch zullen sluiten. Wethouder Schuurbiers hoopt door dit overleg ‘munitie’ te krijgen om bij de provincie en Den Haag te gaan praten.

Ludo Bogers benadrukte nog eens dat de boeren de afgelopen jaren de stikstofproductie al met tweederde hebben teruggebracht en daar tonnen in hebben moeten investeren. het is genoeg geweest.

Sven Willemse die bij de gemeente met de stikstofproblematiek belast is, haalde nog eens aan dat je, al haal je alle boeren uit Woensdrecht weg, je het probleem daar niet mee oplost omdat het meeste stikstof van ove de grens komt.
“We moeten samen in kaart brengen waar de kansen liggen en ons niet enkel de wet laten opleggen door natuurorganisaties”.

In de gesprekken werd nog eens duidelijk aangegeven dat de gemeente Woensdrecht tegen gedwongen uitkoop van boeren is.

Ze kunnen nog lachen dus het is goed gegaan

Na afloop deden de gesprekspartners buiten op de podiumwagen in het kort verslag van het overleg, wat met applaus van de aanwezigen beloond werd.

Na afloop van het overleg

Applaus voor het behaalde resultaat

Na afloop van het protect op het plein voor het gemeentehuis werd er met de trekkers en andere voertuigen nog een toer door de gemeente gemaakt, voor iedereen weer naar huis ging.

Hier gaat het om !

Extra foto’s van de demonstratie

Trekkers op het gras voor het gemeentehuis

Het was druk op het plein

“Onze toekomst, jullie eten”, “Dit beleid is einde geit’, “Ik ben nog klein, maar wil ook boerin zijn”

Een handbediende sirene, kinderen vonden het prachtig

De kinderen vonden de diertjes leuk en de appeltjes lekker

Schaapje aaien

Cookieinstellingen