Col. Whitakerplein in Woensdrecht krijgt bloembakken

Foto:

Initiatiefneemster voor de bloembakken op het Col. Whitakerplein in Woensdrecht, mevrouw Shirley Wychgel, plantte vrijdagmiddag symbolisch het laatste plantje in één van de bloembakken.

Gezelligheid

Op een openbare vergadering van Dorpsplatform Woensdrecht had mevrouw Shirley Wychgel voorgesteld om het Col. Whitakerplein op te fleuren met bloembakken. Volgens de bewoners is het Col. Whitakerplein een blikvanger in de kern Woensdrecht. Maar het plein is helemaal bestraat, waardoor het wat gezelligheid mist.

De leden van het dorpsplatform hebben dit idee opgepakt en om het uitvoeren van dit voorstel mogelijk te maken werd het budget hiervoor, circa tweeënhalf duizend euro, uit de iDOP-gelden gevraagd. Het college van burgemeester en wethouders is hier onlangs mee akkoord gegaan.

Uitvoering en onderhoud

Het dorpsplatform zorgde zelf voor het bestellen van de bloembakken en de beplanting. De plantenbakken zijn gemaakt van cortenstaal (staal waarbij een roestlaagje de bescherming voor het onderliggende staal is) en gemaakt door de firma Tummers in Hoogerheide. De (seizoengebonden) bloemen en planten, zijn geleverd door de lokale ‘Groenbewust’ hovenier Bart van der Veen

Het dorpsplatform had al eerder het idee om bloembakken te laten plaatsen, alleen was het voorheen lastig om iemand te vinden voor het water geven. Er is nu samenwerking gevonden met zorgboerderij De Leemberg, die dit opnemen in de dagbesteding aan cliënten en afgelopen dinsdag konden de bloempakken dan uiteindelijk geplaatst worden.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Bloembakken op het Col. Whitakerplein maken het dorpsplein niet alleen aantrekkelijker en gezelliger, maar ik vind het ook mooi om te zien dat er samenwerking met de zorgboerderij gezocht is. Dit versterkt de sociale samenhang in de buurt.”

Het laatste plantje

Als afsluiting van het project mocht mevrouw Shirley Wychgel, de dame die als eerste met het idee voor de bloembakken was gekomen, vrijdagmiddag het laatste plantje in één van de bloembakken zetten, onder het toeziend oog van Gerard van den Bergh, Kees Gravemaker en Peter Kuijlen van het dorpsplatform en Bart van der Veen van Groenbewust.
Van het dorpsplatform ontving mevrouw Wychgel een mooie bos bloemen als dank voor haar goede idee.

Patrick Sommeling, van zorgboerderij De Leemberg, kreeg voor hem en zijn cliënten een doos chocola. De cliënten van De Leemberg zullen voortaan de planten in de bloembakken water gaan geven, hoewel dat bij het planten van dit laatste plantje niet nodig was omdat de regen met bakken naar beneden kwam.

Besteding van iDOP gelden

Eerder realiseerde het dorpsplatform vanuit het iDOP budget al verbetering van de toegankelijkheid op het oude kerkhof aan de Rijzendeweg, een nieuw speeltoestel bij de Fortuinstraat/Berglaan en het zaaien/planten van bijvriendelijke bloemen en planten op diverse locaties in het dorp. Op de planning staat nog een informatiepaneel bij het uitzichtpunt op de Rijzendeweg.

Wat is iDOP

iDOP staat voor Integrale Dorps Ontwikkelings Plannen
Met de IDOP-regelingen wil de provincie de leefbaarheid in de dorpen versterken door:
− het tot stand komen van integrale dorpsontwikkelingsplannen te stimuleren;
− deze plannen samen met de gemeenten uit te voeren;
− de burgerparticipatie bij de ontwikkeling en uitvoering van deze plannen te bevorderen.

Reacties