Circa 600 deelnemers aan Herdertjestocht in Woensdrecht

Niet gehinderd door het wat druilige weer, werd de Herdertjestocht in Woensdrecht weer enorm druk bezocht.

Buurtvereniging De Straat, samen met heel veel vrijwilligers hadden er dan ook weer van het begin tot het eind een prima verzorgde tocht van gemaakt. De avond begon al goed met een optreden van popkoor Dazzl in de St-Jozefkerk in Woensdrecht waar de tocht starte.

Om kwart voor zes ’s avonds gingen de deuren open en even na zessen zat de kerk al bomvol en konden de mensen genieten van kerstliederen die door het popkoor gezongen werden.

De kerk was aan weerskanten versierd met kleurplaten die de kinderen gemaakt hadden.

Rond half zeven begon de herdertjestocht met de binnenkomst van twee van de koningen, Elisabet en een herder in de kerk. De derde koning zat buiten, hoog op een echte kameel, te wachten.

Nadat de mensen uitgelegd was wat de bedoeling was en dat iedereen voorzichtig moest zijn onderweg, vertrokken eerst de koningen en verlieten daarna de rest van de mensen de kerk.

De tocht ging van ster naar ster, net zoals de wijzen uit het Oosten in het bijbelverhaal de ster volgden.

Bij van der Pol werd de eerste stop gemaakt. Hier stonden de herders met hun schapen. Samen met de herders en de kudde schapen ging het weer Woensdrecht in. De van lampjes voorziene herdershond zorgde er voor dat de schapen netjes bij elkaar bleven.

Toen de stoet met paard en wagen, de koning op zijn kameel, de herders en de schapen en heel veel herdertjestochtlopers bij Kuijlen Koekhoven aangekomen waren, konden ze in de verte Jozef en Maria met hun ezel zien lopen.

Aan de Molenakkers werd het gezelschap door een hoog op de berg staande engel toegesproken. Via de Berglaan ging de stoet daarna naar ’t Blickvelt dat voor de gelegenheid was omgedoopt tot het paleis van koning Herodes.

Om het ‘paleis’ heen liep de hele stoet naar de grote tuin. Vanuit het achterbalkon van zijn paleis gaf Herodes toestemming om door het paleis weer naar de voorkant van het paleis te lopen.

Aan de voorkant van ’t Blickvelt verscheen er weer een engel, die de karavaan met herders, koningen en publiek toesprak, waarna de hele stoet naar de kerststal vertrok voor de afsluiting.

In de kerststal zaten Jozef en Maria met de baby Jezus in de kribbe tussen hen in. Natuurlijk kwamen eerst de koningen naar de baby kijken maar daarna mochten ook alle kinderen, die eerst achter het hek hadden moeten wachten, de baby bekijken.

Als prettige afsluiting werd, terwijl de kunstsneeuw uit de lucht dwarrelde, voor iedereen warme chocomelk en beschuiten met muisjes uitgedeeld.

 

Bekijk ook de fotoserie bovenaan dit artikel met veel meer foto’s

Reacties