Carla STOUThArt presenteerde zich bij Arsis

Carla Stouthart verteld over haarzelf en haar werk
Carla Stouthart verteld over haarzelf en haar werk
Foto: Jan

Donderdagavond in de Arsiszaal in Bergen op Zoom, presenteerde Carla STOUThArt zichzelf en haar werk met schilderijen, werken in klei, en sieraden.

Na Annemarie Dagelinckx die zich in december presenteerde bij Arsis, kreeg nu Carla Stouthart de Arsiszaal aan de Kometenlaan tot haar beschikking, om haar werk en zichzelf te presenteren.

Carla STOUThArt

Bezoekers

Met een aantal grote schilderijen aan de wanden, een vitrine met ‘vreemde vogels’ en sieraden en nog veel meer, was er voor de bezoekers genoeg te zien deze avond.

En bezoekers waren er. Voor dat Carla met haar presentatie begon moesten er flink wat stoelen bijgehaald worden om alle bezoekers een zitplaats te kunnen geven.

Er moesten stoelen bijgehaald worden voor de vele belangstellenden

De presentatie

Even over achten kondigde Irene Weug Carla aan, die in de ‘vertelstoel’ klaar zat.
Een beetje zenuwachtig begon ze met haar presentatie over haar kunst en achtergrond maar al snel leken de zenuwen verdwenen en begon ze vol enthousiasme te vertellen hoe ze kunstenares geworden was.

Carla STOUThArt begint haar presentatie

Carla heeft een fijne jeugd gehad met creatieve en ruimdenkende ouders. Zo schilderde en musiceerde haar moeder en maakte haar vaders de meubels in huis naar eigen ontwerp. Carla herinnerde zich nog dat de matjes uit de slaapkamer na verloop van tijd terugkwamen als onderdeel van het bankstel.

Via Carla haar peettante Kiki werd Carla uiteindelijk zelf geïnteresseerd in kunst. Tante Kiki verzamelde antiek uit verschillende culturen. Haar huis was één groot museum en tante Kiki kon daar boeiend over vertellen. Hierdoor was Carla haar liefde voor de kunst gewekt.

Na haar trouwen begonnen de teken- en schilderlessen bij Rien Timmers en via een vriendin kwam ze in aanraking met de kunstacademie St. Lucas waar ze naderhand twaalf jaar lang de opleiding gevolgd heeft. Na deze opleiding heeft Carla een opleiding edelsmeden in Antwerpen gevolgd.

Na een atelier in een oude jongensschool en een eigen atelier in een winkelpandje van een groenteboer in Wouw, waar ze zelfs nog een tijdje een kapsalon met de toepasselijke naam ‘Geknipt voor kunst’ in had, heeft Carla nu een atelier in het gebouw van Arsis aan de Kometenlaan.

Schilderijen

Als voorbeeld van haar schilderkunst had Carla een serie schilderijen meegenomen.
Het begon met een foto van een zonsondergang in Spanje.
Als eerste maakte Carla daar min of meer realistische schilderijen van, met felle heldere kleuren.

De eerste fase, nog een beetje realistisch

De volgende fase was het abstracter maken van het beeld, waarbij de zonsondergang wel de basis was maar vrij geïnterpreteerd werd.

De tweedefase, abstracter en ondersteboven

Het leuke van deze abstracte manier van werken is dat het geen enkel probleem is om de schilderijen ondersteboven of 90 graden gedraaid neer te zetten, zoals Carla en haar partner geert demonstreerden

Je kan er alle kanten mee uit……

Na de volgende fase, waarbij smalle stroken van het beeld werden geschilderd, werden ook kleine uitsneden van het beeld geschilderd.

Uitsneden uit het grote geheel

Klei

Voor het project voor Heerlijke Kunst in 2016 maakte Carla het werk ‘Vreemde Vogels’. Kleine gekleurde beeldjes van vogeltjes van klei.

Vreemde Vogels

Nu ze de smaak te pakken had van het werken met klei volgden er meer werken. Voor haar laatste kunstwerk heeft haar partner Geert model gestaan. Carla maakte een kop in gebakken klei die op een .mooi voetstuk gemonteerd werd.

Geboetseerde kop en het model, Carla’s partner Geert

Sieraden

Bij haar opleiding leerde Carla om vanuit zilverkorrels haar zilveren grondstoffen te maken om sieraden van te maken en hoewel ze tegenwoordig liever met kant en klaar zilver en ander materiaal werkt, maakt ze nog steeds sieraden.
Zo stond ze op de Arsis kunstmarkt in 2016 met een groot aantal sieraden en ook deze avond had ze een aantal sieraden meegenomen.

Carla met sieraden en vreemde vogels op de Arsis kunstmarkt in 2016

De hanger in de vorm van een masker was geïnspireerd door een bezoek aan een museum over slavernij. Het in koper uitgevoerde Afrikaanse masker is gecombineerd met een wortel uit Indonesië, waar, heel toepasselijk, Carla haar roots liggen.
Deze hanger die een mengeling van culturen is, was één van haar eerste sieraden en Carla kan hier ook geen afstand van doen.

Masker

Een ander sieraad dat op deze avond te zien was, is gemaakt van koperdraad van een spoel uit een oude radio. In de van koperdraad gebreide ketting zijn lavasteentjes ingevlochten.

Gemaakt van materiaal uit een oude radio

Roots in Indonesië

Carla had Nederlandse ouders. Haar moeder is als 15 jarig meisje met haar moeder en tante uit Nederlands Indië naar Nederland gekomen. Wat ze van Indonesië weet heeft Carla voor een groot gedeelte van haar tante, waar ze tot haar dood mee bevriend is geweest. Zo weet ze dat haar opa dirigent en politieman was, die met de motor naar allerhande gehuchten en dorpjes reed voor zijn werk bij de politie.

Van haar tante heeft ze een aantal originele oude foto’s van haar familie in Indonesië en boeken uit die tijd geërfd, waarvan een aantal deze avond te zien waren.

De tafel met foto’s uit Indonesië en achter Carla de boeken

Familiefoto, de derde van links is Carla’s moeder als klein kind

Weervisserij

In 2015 heeft Carla, samen met ‘Arsis collega’ Frits Wiggers meegewerkt aan de tentoonstelling “van alle getijden-terug naar het weer” in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Een thema tentoonstelling over de weervisserij. Om inspiratie op te doen zijn de bij het project betrokken kunstenaars ook twee dagen meegegaan op een vissersboot.
Sinds deze tentoonstelling in het Markiezenhof afgelopen is staat het werk bij Carla thuis en nu dus in de Arsis zaal.

Carla met Frits Wiggers bij hun ‘Weervisserij Verhalen Kabinet’

Na afloop van de presentatie was er nog alle tijd om onder het genot van een drankje nog vragen te stellen, wat bij te praten en de kunstwerken te bewonderen.

 

Links

Clemens Lankreijer

De kunstenaar die zich op de volgende Arsis avond, op 22 februari, zal presenteren is Clemens Lankreijer

Cookieinstellingen