Braderie, kermis en Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen

Jeffrey van Agtmaal, Wil de Jong en Lars van der Beek
Jeffrey van Agtmaal, Wil de Jong en Lars van der Beek
Foto: Jan Krijtenburg

Op 26, 27 en 28 augustus staat Huijbergen weer op z’n kop met kermis voor de kerk, het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen op zaterdag en braderie op zondag.

Dinsdagmiddag gaven de organisatoren van het weekend, Jeffrey van Agtmaal, Wil de Jong en Lars van der Beek, op het terras van Vaeders Hoefke in Huijbergen langs het parcours van de wielerkoers, een vooruitblik op wat er het weekend allemaal gaat gebeuren. Tevens is de inschrijving voor het Open Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen geopend.

Vrijdag

Vrijdag begint het feest om drie uur ’s middags met de kermis die tot vrijdagavond tien uur open blijft.
Dit jaar staat er een serieuze kermis met tien attracties.

Mede organisator Wil de Jong legde uit dat mede dankzij de gemeente Woensdrecht deze kermis mogelijk gemaakt kon worden. Moesten kermisexploitanten vroeger betalen om op de kermis te mogen staan, in dit geval krijgen ze betaald om hier te staan. Uit het gemeentelijk ondernemersbudget waar de ondernemersverenigingen uit de diverse kernen gebruik van kunnen maken is een bedrag van € 2000 ,- gebruikt om de exploitanten in Huijbergen te krijgen.

Zaterdag

Op zaterdag gaat de kermis om één uur ’s middags open en gaat door tot tien uur ’s avonds.

Raadsrace
Om half zeven ’s avonds begint de raadsrace waar alle politieke partijen in de Woensdrechtse gemeenteraad een uitnodiging voor gehad hebben. De bedoeling is dat elke partij met een ploeg van circa vijf renners aan deze wedstrijd meedoet, om te laten zien welke partij buiten de raadszaal de sterkste is.

De enige voorwaarde om mee te doen is om van één van de politieke partijen in Woensdrecht te zijn en een fiets te hebben (of lenen). Alle fietsen zijn toegestaan, omafietsen met een mandje voorop, tandems, echte racefietsen enzovoort.

De raadsrace wordt van commentaar voorzien door burgemeester Steven Adriaansen en wordt gereden over een gedeelte van het parcours van het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen .

Wielerkampioenschap
Om zeven uur ’s avonds worden de renners aan het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen door de burgemeester weggeschoten voor een wedstrijd over achttien ronden van circa zesentwintighonderd meter.

Het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen begon als Wielerkampioenschap Huijbergen bij het zevenhonderdvijftig jarig bestaan van Huijbergen en werd toen door zo’n vijftien renners gereden. Als Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen waren er meestal zo’n vijfendertig deelnemers maar de laatste keer was dit uitgegroeid tot drieënzestig deelnemers.
De organisatoren stellen wel dat er niet meer dan zo’n tachtig of hoogstens negentig deelnemers kunnen inschrijven want bij een nog grotere groep zouden de onderlinge verschillen ook te groot worden.

Er wordt gereden in drie categorieën, heren tot vijftig jaar, heren vijftig plus en dames.

Lars van der Beek vertelde dat het een vrije koers is dus iedereen mag meedoen, licentie of niet, maar wel met een serieuze koersfiets. Deelnemers komen bij voorkeur vanuit de Brabantse Wal maar voor deelnemers van iets verder weg zoals uit Essen of Roosendaal is ook plaats.

Voorinschrijven voor de wedstrijd kan tot 26 augustus via het email adres van Wil de Jong, [email protected]. Inschrijven op de dag zelf kan ook als het nog niet vol zit.

Ook qua publiek blijft het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen groeien. De wedstrijd is populair, niet alleen bij de Huijbergse bevolking maar ook bij veel mensen van daarbuiten. Elk jaar is het weer druk langs het parcours en op de terrasjes langs het parcours.

Zondag

Op zondag  start de kermis al om elf uur ’s morgens en gaat door tot acht uur ’s avonds.

Behalve de kermis is er van elf uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags braderie en kindervrijmarkt. Vorig jaar waren er op de braderie zo’n tachtig kramen dus ook dit jaar beloofd het weer een interessante braderie te worden.

De kindervrijmarkt is enkel en alleen bedoeld voor de Huijbergse jeugd. Opgeven voor de kindervrijmarkt dient voor 24 augustus te gebeuren bij Wil de Jong (Telefoon 0164-642110 of email [email protected])

Ook op zondag is de hele dag het Wilhelmietenmuseum aan Staartsestraat 2 in Huijbergen geopend. Dit in 1977 geopende museum is gevestigd in het poortgebouw uit 1610 van de voormalige abdij der Wilhelmieten, het Mariaklooster.
Ook Molen Johanna aan de Bergsestraat 25B, in  Huijbergen is de gehele zondag geopend voor het publiek.

De Huijbergse horeca zorgt alle dagen weer voor gezelligheid op de terrassen.

Hardloopwedstrijd ?

De organisatoren spelen met de gedachte om in navolging van de succesvolle hardloopwedstrijden in Putte en Ossendrecht in de toekomst, voorafgaande aan de wielerwedstrijden, ook in Huijbergen een hardloopwedstrijd te houden. Dit zou dan een wedstrijd over vijf en over tien kilometer kunnen zijn.

Als dit plan serieuze vormen aanneemt zou er, omdat de organisatoren geen ervaring hebben met hardloopwedstrijden, samen gewerkt moeten worden met een externe deskundige partij zoals bijvoorbeeld atletiek vereniging Spado uit Bergen op Zoom. De vraag is natuurlijk hoeveel belangstelling er is voor een hardloopwedstrijd in Huijbergen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen