Maandag lanceerde het Bravis ziekenuis met trots hun nieuwe visie op eten en drinken: 'De kracht van gezond en lekker eten'.
Een visie waarmee het Bravis ziekenuis patiënten, medewerkers en bezoekers wil stimuleren om gezonde voedingskeuzes te maken door middel van een aantrekkelijk aanbod, een uitnodigende en gastvrije eetomgeving en door rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van de patiënten.
Gezond eten krijgt een prominente plaats in het Bravis ziekenhuis. Het Bravis ziekenuis kiest bewust voor een assortiment van gezonde en lekkere voeding omdat dit sterk bijdraagt aan het herstel, de kwaliteit van leven en de gezondheid van patiënten. Daarbij helpt het ook om gezond te blijven en om ziekten te voorkomen. Voor medewerkers heeft eten en drinken weer een positieve invloed op de werkomgeving.
Het Bravis ziekenuis willen de zintuigen van patiënten, bezoekers en medewerkers verrassen en prikkelen met een assortiment van gezonde en verse (waar mogelijk lokale en seizoens)producten.
Het assortiment is gebaseerd op vijf pijlers:
1. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
2. 80% van ons assortiment is vegetarisch.
3. In het voedselaanbod voor patiënten is 60% van de eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen en 40% van dierlijke bronnen.
4. De richtlijnen van Goede Zorg Proef Je. Hierbij is 80% van alles wat wordt aangeboden een betere en gezondere keuze volgens de Schijf van Vijf.
5. Het voedingsbeleid van Bravis en de gewenste eiwitgehalte, zoutgehalte en calorieëngehalte.
De visie vertaalt zich in verschillende ambities zoals:
De nieuwe visie eten en drinken wordt stapsgewijs ingevoerd. Vandaag wordt gestart met onder andere het assortiment van de Bravis plaza restaurants. In september zal ook het assortiment voor de banqueting / vergaderservice veranderen en vanaf oktober het assortiment voor de opgenomen patiënten. Hierover later meer.
Deze visie is ontwikkeld door medewerkers uit het hele ziekenhuis. Zij geloven dat een goede visie niet alleen door het bestuur gemaakt kan worden. Daarvoor hebben ze de ervaringsdeskundigen, zoals artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten, diëtisten en koks, nodig. Dat zijn immers ook degenen die achter deze visie moeten staan, omdat zij er dagelijks mee zullen werken.
"Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat gezond eten en drinken het beste effect heeft op onze patiënten, medewerkers en bezoekers, en dat deze nieuwe visie werkelijkheid wordt", aldus Albert-Jan Mante, Lid Raad van Bestuur.