Bom uit WO II ontploft in Hoogerheide

Foto: Gemeente Woensdrecht

Vrijdag is er een oud explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht in Hoogerheide. Dat meldt de gemeente.

Het explosief werd vrijdag aangetroffen bij werkzaamheden van Staatsbosbeheer in natuurgebied Kortenhoef, nabij het Akkerenven in Hoogerheide. “Het gaat om een zogenaamde 500-ponder uit de tweede wereldoorlog met een lengte van 97 centimeter. De EOD heeft het explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht iets na 16.00 uur. De ochtend is gebruikt om voorbereidende werkzaamheden uit te voeren”, meldt de gemeente. Zo is er ter voorbereiding onder andere 400 kuub zand aangevoerd.

Direct omwonenden kregen een brief in de brievenbus of kregen tijdens een huisbezoek instructies en informatie. Zij hoefden geen maatregelen te nemen. Een gedeelte van de Huijbergseweg is gedurende een korte periode afgesloten geweest voor al het verkeer.

Binnen een ruimte afstand van het explosief mocht niemand aanwezig zijn, hiervoor zijn toezichthouders en verkeersregelaars ingezet. Ook koos de gemeente ervoor om de pers pas in te lichten na de ontploffing: “omdat wij wilden voorkomen dat er mensen op de locatie af zouden komen.”

Reacties