Boek van Bram Grisnigt voor basisscholen bij viering 75 jaar bevrijding

Foto: Jan Krijtenburg

Woensdagmorgen heeft burgemeester Adriaansen op basisschool Op Dreef het eerste boek van Bram Grisnigt overhandigd in verband met de viering van 75 jaar bevrijding.

Het is dit jaar vijfenzeventig jaar geleden dat Woensdrecht van de Duitse bezetters bevrijd werd in de tweede wereldoorlog. Om dit te herdenken worden er diverse activiteiten georganiseerd en een belangrijk aandachtspunt hierbij is het betrekken van de schooljeugd.

Een van de op de jeugd gerichte activiteiten is het bezoeken van scholen door Burgemeester Adriaansen. Hij zal alle scholen in de gemeente Woensdrecht bezoeken en daar het boek ‘Spion voor Oranje’ over Bram Grisnigt, aanbieden. De eerste school die bezocht werd in deze actie was basisschool Op Dreef in Putte.

Spion voor Oranje

Samen met Martin Groffen en Chris van der Veen van de werkgroep 75-jaar bevrijding en Nico Hooyschuur, een goede vriend van Bram Grisnigt, stond de burgemeester voor de klas en werd er verteld over Bram Grisnigt, die ook wel de ‘James Bond van Rotterdam’ werd genoemd.

In 1941, toen Grisnigt achtien jaar oud was, vertrok hij op de fiets uit bezet Nederland waarna hij via Frankrijk, Spanje, Gibraltar, Curaçao, Cuba, Amerika en Canada uiteindelijk in Engeland terecht kwam waar hij zich aansloot bij de Prinses Irene Brigade.

Na een opleiding tot agent bij het Bureau Inlichtingen werd hij per parachute boven bezet Nederland gedropt. Uiteindelijk werd hij in 1944 door de bezetters opgepakt en naar kamp Ravensbrück gestuurd waar hij in 1945 door de Russen bevrijd werd. Zijn laatste jaren woonde hij in Hoogerheide en in januari dit jaar is hij op 96 jarige leeftijd overleden.

75 jaar bevrijding

Al twee jaar geleden had de burgemeester met Bram Grisnigt over deze herdenking van 75 jaar bevrijding gesproken en de bedoeling was dat Grisnigt zelf het boek aan zou bieden, waar hij heel enthousiast over was. Helaas is hij juist een paar weken voor het zo ver was overleden. In zijn plaats kwam nu Nico Hooyschuur, namens Grisnigt, vertellen over het boek en de bevrijding.

Bram Grisnigt maakte zich zorgen dat er op 5 mei wel de bevrijding wordt gevierd, maar dat de jeugd eigenlijk niet weet wat het inhoudt en wat het gekost heeft. Hooyschuur nodigde de kinderen ook uit om zelf, of met de hele klas, naar de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom te gaan kijken, waar 2500 soldaten begraven liggen die gesneuveld zijn voor onze bevrijding.

Het boek over Bram Grisnigt is geschreven door Bram de Graaf. De Graaf zijn zoon was 18 jaar oud toen hij het boek schreef en dat is eigenlijk de leeftijdsgroep waar het boek voor geschreven is maar ook voor de leerlingen van groep 8 van de basisschool is het een goed boek. De burgemeester stelde ook voor om dit boek in de klas voor te lezen.

Burgemeester Adriaansen overhandigde daarna het boek aan twee leerlingen uit de klas en vertelde over de brief die alle leerlingen en de school krijgen.

Activiteiten

In de brief wordt onder andere verteld over de ‘Slag om de Schelde’, die belangrijk was voor de bevrijders, om de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken. Gedurende deze veldslag werden de dorpen Hoogerheide en Woensdrecht zwaar gehavend en zijn duizenden soldaten gesneuveld. Ideeën die in de brief geopperd worden zijn het bezoeken van de begraafplaatsen in Bergen op Zoom waar duizenden Britse en Canadese militairen begraven liggen en het adopteren van een oorlogsmonument.

De directeur van de school, William Jongenelen vertelde dat ‘Op Dreef’ als school al een oorlogsmonument geadopteerd heeft waar op 4 mei altijd een delegatie van de school naartoe gaat en dat de school het ook heel belangrijk vindt om hier aandacht aan te schenken.

Een andere activiteit in het kader van de herdenking van vijfenzeventig jaar bevrijding is het project ‘Veteraan voor de klas’. Dit wordt vanuit de BWI opgepakt met het cultuurprogramma CuKids, dat ook een bezoek aan het oorlogsmuseum in Ossendrecht regelt voor de kinderen. Ook komt er een tentoonstelling en een gezinsfietstocht en op 26 oktober zal er ook een doortocht door de gemeente Woensdrecht zijn met militaire voertuigen.

 

 

Cookieinstellingen