Betere samenwerking bij zorg voor personen met verward gedrag

Foto:

De gemeente Woensdrecht vindt het belangrijk dat er een sluitende aanpak is voor personen met verward gedrag.

Afhankelijk van de situatie moet er soepel op- en afgeschaald kunnen worden. Daarom is de afstemming en samenwerking tussen de diverse regionale en lokale partijen, die een rol spelen in de zorg voor personen met verward gedrag, opnieuw tegen het licht gehouden en verstevigd.

Wethouder sociaal domein Lars van der Beek hierover: “Er zijn mensen die door psychische problemen, onder invloed van alcohol of drugs of dementie de ‘grip’ op hun leven dreigen te verliezen. Dit kan zover gaan dat het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Goede hulp is dan geboden.

Met de vernieuwde aanpak is heel helder welke partij welke rol heeft en is de situatie leidend voor de hulp en  ondersteuning die geboden wordt. We moeten snel kunnen schakelen om ervoor te zorgen dat er niemand tussen wal en schip valt.”

Veiligheid

“Als de veiligheid van mensen in het geding is, moeten we adequaat reageren”, vindt ook Steven Adriaansen, portefeuillehouder openbare orde en veiligheid. “We gaan met elkaar af op meldingen, analyseren die en nemen passende maatregelen. Maar we gaan in de regio ook preventief te werk met een team dat kwetsbare groepen opzoekt. We proberen hen te begeleiden naar passende zorg en ondersteuning om de situatie waarin zij verkeren te veranderen en het risico op escalatie daarmee te verkleinen.”

Meldpunt

Mensen die zich zorgen maken over of overlast ervaren van iemand die verward gedrag vertoont, kunnen terecht bij het meldpunt Zorg en Overlast van de GGD West-Brabant via het telefoonnummer 076 528 22 61of via e-mail: [email protected]. Meldingen die binnenkomen bij de gemeente of bij andere instanties worden overigens evengoed in behandeling genomen. Aan een landelijk meldpunt wordt nog gewerkt.

Cookieinstellingen