Beroep op zorgplicht voor de natuur van gemeente Woensdrecht

Foto: Leo den Heijer

Vanmorgen is door Leo den Heijer een beroep gedaan op de zorgplicht van de gemeente Woensdrecht in verband met platgereden Rietorchissen langs de weg naar Bergen op Zoom

De platgereden Rietorchissen  stonden ter hoogte van de rotonde vlak voor Korteven. Aan de linkerkant (gezien komende vanuit Woensdrecht) zijn er pal naast het fietspad (richting meest westelijke) benzinestation diverse Orchideeën gesneuveld door het onoordeelkundig snoeien en bijhouden van de heg die de afscheiding vormt ter plekke tussen berm en fietspad.

Vorig jaar heeft Den Heijer daar ter plekke een nog zeldzamere Bijenorchis waargenomen…..Hij begrijpt dat er een heg bijgehouden moet worden maar vraagt zich af of dit niet later kon gebeuren, na de bloeitijd van deze in ons land redelijk zeldzame planten groep?

Zorgplicht

Sinds de verandering in natuurbeschermingswet heeft deze plant geen wettelijke bescherming ; “het is verboden om ….” maar heeft de lokale overheid zorgplicht voor deze planten. Na een telefoontje, met de overigens goed meedenkende servicelijn van de gemeente Woensdrecht, wordt daar nu bekeken of dit stuk grond door provincie of door de gemeente onderhouden wordt.
Hopelijk kan er dan volgend jaar meer rekening met dit stukje bijzondere natuur in onze gemeente gehouden worden.

Kijken mag, niet aankomen

Ga er gerust eens kijken maar laat deze bijzonder planten staan, ze zijn uniek met deze grond verweven. In uw tuin doen ze het gegarandeerd niet vanwege de bijzondere symbiose met zeer specifieke grondeigenschappen die daar wel bestaan en in uw tuin niet!

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Reacties