Arboretum Kalmthout breidt met hectare uit

Foto: Arboretum Kalmthout

Met de uitbreiding van een hectare heeft Arboretum Kalmthout een unieke kans om botanische erfgoedcollectie naar hoger niveau te tillen.

Arboretum Kalmthout is een historische bomentuin in het noorden van de provincie Antwerpen. Het provinciale groendomein is 12,5 hectare groot en omringd door woningen, op één groot en aanpalend stuk van ruim 1 hectare na. Arboretum Kalmthout heeft de kans om dit te verwerven en de tuin ermee uit te breiden. Er staan nu al enkele oude, waardevolle bomen, maar er is vooral een groot stuk beschikbaar voor het uitplanten van de erfgoedcollecties van toverhazelaars (Hamamelis) en harde Gentse azalea’s (Rhododendron).

Uitzonderlijke gebeurtenis

Het komt niet vaak voor dat een botanische tuin kan uitbreiden en zeker niet met 8% in één keer. De provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout investeren daarom samen in deze zeldzame opportuniteit. Met de verkoper, de familie Hubens, is er een principieel akkoord om de eigendom aan te kopen aan de schattingswaarde die door een beëdigd expert vastgesteld werd.

“Zo’n unieke gelegenheid mochten we niet laten liggen, dit nieuwe terrein vormt bovendien een ruimtelijke schakel tussen de bestaande arboretumtuin en het grenspark Kalmthoutse Heide. Door de geplande ontharding van de waterloop over het domein beschikken we over een groenblauwe ader zodat recreatie en natuur elkaar hier perfect versterken,” beklemtoont Jan De Haes, gedeputeerde provincie Antwerpen.

Imposante, volwassen bomen

Op het terrein groeien nu al enkele imposante, volwassen bomen. Er is een statige rode beuk, met takken tot aan de grond, een prachtige zomereik groeit er langs de zwanenloop die dwars door het terrein loopt en een imposante Robinia trekt in het voorjaar vele bijen aan. Maar er groeit nog meer. Er is een grote Japanse notenboom (Ginkgo), meer dan 70 jaar geleden geplant door Alex Hubens samen met Antoine Kort, de toenmalige directeur van de kwekerij in de tijd vóór er sprake van een arboretum was. Maar ook te bewonderen zijn de breed uitgegroeide toverhazelaars (Hamamelis) en vele rozen die er op advies van grondlegster van Arboretum Kalmthout Jelena De Belder kwamen.

“Er is gelukkig veel plek vrij om collecties aan te planten. Prioriteit gaat daarbij naar onze erfgoedcollecties met cultivars en introducties uit eigen land”, licht Abraham Rammeloo toe, conservator-directeur Arboretum Kalmthout.

Gedroomd scenario

Voor de familie Hubens is de verkoop van hun eigendom aan de provincie een gedroomd scenario. Bijna 25 jaar geleden kocht de provincie Antwerpen reeds één hectare van hen over. Op die plek is nu de rode tuin en een deel van de grote evenementenweide. Dat nu het resterende eigendom ook aan het provinciaal groendomein kan worden toegevoegd, stemt hen zeer tevreden.

“De gedachte dat de grote tuin daadwerkelijk tuin zal blijven en dat ik er nog steeds in zal kunnen wandelen, geeft me veel voldoening,” vertelt Sonia Van Laethem-Hubens, verkoper en tot voor kort bewoner van de woning op het terrein.

De groene lijn duidt het huidige 12,5 ha domein van Arboretum Kalmthout aan; de gele zone omvat de toekomstige uitbreiding met 1 ha, gelegen aan de Lindendreef 38 in Kalmthout.     Foto: Arboretum Kalmthout

Koning Boudewijnstichting

Om de aankoop mogelijk te maken leggen de provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout de budgetten samen, maar rekenen ook op de bijdrage van al wie dit unieke project genegen is. Een wervingscampagne voor fondsen om deze aankoop te realiseren zal de komende drie jaar lopen. Hierbij verleent de Koning Boudewijnstichting haar medewerking. Giften kunnen gestort worden op een speciale projectrekening, beheerd bij de Koning Boudewijnstichting, op rekening BE10 0000 0000 0404 BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van de gestructureerde mededeling “128/3256/00029”. De steun voor dit project is fiscaal aantrekkelijk voor donateurs. De opstart van de campagne volgt binnenkort.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

De aankoop van dit terrein en de vergroting van Arboretum Kalmthout past binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De provincie Antwerpen draagt bij tot doelstelling 11.4: het veiligstellen en beschermen van het culturele en natuurlijke erfgoed maar ook tot doelstelling 11.7: het voorzien van een universele toegang tot veilige, inclusieve en toegankelijke groene openbare ruimtes.

Arboretum Kalmthout heeft nu de opdracht om een visie te ontwikkelen over de inrichting van het nieuwe terrein, de aansluiting tussen de bestaande tuin en het nieuwe stuk, maar in het bijzonder ook over de aanwending van de gebouwen.

Praktische informatie

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E [email protected]

Openingstijden
Dagelijks van 10 tot 17 uur

Toegangsprijzen
Volwassenen 7 euro, studenten 5 euro, jaarkaarthouders, museumpas en kinderen -12 jaar gratis

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

Bereikbaarheid
Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
Meer informatie bereikbaarheid op de website

Meer info
www.arboretumkalmthout.be
www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

Cookieinstellingen