“Wie was deze onbekende Ossendrechtse held?”

De thematentoonstelling van Heemkundekring Het Zuidkwartier gaat over Pater Anselmus Musters (1914 – 1986). Afgelopen weekend werd de tentoonstelling geopend.

De tentoonstelling werd zaterdag in Museum Den Aanwas in Ossendrecht geopend door wethouder Hans de Waal. Samen met twee jeugdige inwoners van de gemeente opende hij met een sleutel de deur van de tentoonstellingsruimte.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s en documentatie over en door Anselmus (Antoon) Musters. De informatie is in de afgelopen 2,5 jaar bijeen gebracht door John van Dooren en de familie Raaijmakers. Louis Raaijmakers –neef van Antoon- bezocht tijdens de intensieve zoektocht naar informatie verschillende regionale, landelijke en internationale bronnen. “Wat hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan en wat hem is overkomen, drong pas tot ons door na het verschijnen van het boek ‘De monsignori en de nazi’ van Arne Molfenter en Rüdiger Strempel, waarin het relaas van Anselmus wordt beschreven. Het heeft onze familiegeschiedenis danig op z’n kop gezet”, aldus Raaijmakers.

Musters verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Vaticaan. Hij was betrokken bij het opbouwen van een waarmee naar schatting een kleine 7.000 vluchtelingen en ontsnapte gevangenen uit handen van de Duitsers werden gered. Anselmus werd door de Duitsers op Vaticaans grondgebied gearresteerd, wat bijna een politieke rel veroorzaakte.

“Anselmus was op de hoogte van de routes in Rome, de schuilplaatsen, de betrokken mensen, de organisatie en de leiding die opereerde vanuit het Vaticaan. Dat wisten de SS’ers en ze probeerden met alle middelen die informatie uit hem te krijgen. Dat is ze niet gelukt, net zoals het ze niet is gelukt om hem in een concentratiekamp om het leven te brengen”, aldus Raaijmakers.

Pater Anselmus was een geleerd man, volgens neef Raaijmakers. Hij sprak bijvoorbeeld zes talen vloeiend, was doctor in de theologie en gaf lessen filosofie aan diverse hogere vakscholen. Toch werd hij uiteindelijk pastoor van een kleine parochie in Duitsland.

Voor het publiek is de tentoonstelling, evenals het museum, tot en met de maand oktober elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur geopend. De toegang is gratis. Buiten deze openingstijden kunnen op afspraak groepen tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen.

Fotoserie boven dit artikel.

 

Cookieinstellingen