Anita Nuiten: “Heftige tijd in uitvaartsector”

Foto:

Het is een heftige periode voor de uitvaartsector in coronatijd. Anita Nuiten van Uitvaartzorg Nuiten Groffen uit Ossendrecht legt uit hoe ze daarmee omgaat.

De impact van de maatregelen is groot. Anita voelde zich op een gegeven moment een brenger van slecht nieuws. Wat ook maar niet went is het geen handen schudden. “Vooral bij een overlijden merk je dat iemand de hand schudden en even een hand op de schouder leggen zoveel kan doen bij verdriet. We zijn zo gewend om te troosten en dat mag dan niet meer fysiek. ”

Niet alleen voor Anita werd het afscheid nemen anders. Ook voor nabestaanden is het hard te verteren. Plotseling moesten er keuzes worden gemaakt wie wel en wie niet op de uitvaart mochten komen. “Na een tijdje wist men wel van de 30 personen regel, maar dan nog bleef het lastig.” Extra treurig is het als de overledene of nabestaanden besmet waren met het coronavirus. “Dan mogen nabestaanden niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Dat is heel triest.”

Uitvaarten moesten telefonisch of online geregeld worden, ook als er geen sprake was van besmetting. Dat past niet bij de manier van werken van Anita Nuiten. Waar mogelijk ging ze dan ook gewoon langs bij families,met goede afspraken over afstand houden. “We hebben ook een verantwoordelijkheid om het virus niet over te brengen op anderen. Een overleden persoon is zo goed als niet besmettelijk. Toch hebben we bij een uitvaart met coronabesmetting voor de zekerheid alle voorzichtigheid in acht genomen zoals beschermende kleding en mondkapjes bij het overbrengen en de laatste verzorging.”

Ondanks alle beperkingen kijkt Anita Nuiten liever naar wat er wél kan. Zo reed de rouwauto op de dag van de uitvaart door de straat waar de overledene woonde, zodat familie en buren afscheid konden nemen bij de auto. Ook werd alles op foto en film vastgelegd, zodat er een tastbare herinnering blijft. “Het maakt niet uit of ik voor 30 of voor 300 genodigden een afscheidsdienst begeleid. Dat doe ik met dezelfde aandacht en zorgvuldigheid.”

https://www.uitvaartzorgnuiten-groffen.nl/

Reacties