Alternatieve vierdaagse vanuit Woensdrecht naar Nijmegen

Burgemeester Adriaansen en Tweede-luitenant Kloosterman
Foto: Jan Krijtenburg

Dinsdag 21 juli vertrekt een ploeg wandelaars vanaf Vliegbasis Woensdrecht naar Nijmegen, voor een alternatieve vierdaagse.

4daagse Detachement Vliegbasis Woensdrecht

Elk jaar loopt het ‘4daagse Detachement Vliegbasis Woensdrecht’ mee in de vierdaagse van Nijmegen, behalve dit jaar, omdat de vierdaagse door de corona-crisis is afgelast.
Tweede-luitenant Thomas Kloosterman legde uit dat deze luchtmacht militairen niet alleen voor de eer de vierdaagse lopen, maar ook voor een goed doel. Dit jaar is het goede doel Just in Time 4heroes, een organisatie die zich inzet om zoveel mogelijk kinderen met een korte levensverwachting samen met hun gezin een onbezorgd en vooral onvergetelijk weekend of midweek op Terschelling aan te bieden.

Alternatieve vierdaagse

Nu de gewone vierdaagse niet doorging wilden de lopers van het 4daagse Detachement toch wat doen voorJust in Time 4heroes  en een paar weken geleden werd besloten om een alternatieve vierdaagse sponsortocht te houden en zo toch geld voor Just in Time 4heroes op te halen.

De afgelopen paar vierdaagsen had het Detachement Vliegbasis Woensdrecht het Luchtmacht vaantje gewonnen. Een prijs die afhangt van heel veel factoren zoals het in de maat lopen, het gedrag op de rustpunten, correcte kleding en nog veel meer. De winnaars van het vaantje mogen meedoen met een wandelevenement in Italië. Bij dat evenement in Italië kwamen de luchtmachtmilitairen in contact met een groep mariniers die met hun detachement een soortgelijke prijs gewonnen hadden bij de vierdaagse.
Ook de mariniers baalden dat de vierdaagse niet doorging en de groep die nu de alternatieve vierdaagse gaat lopen bestaat uit leden van het Korps Mariniers en luchtmachtmilitairen van Vliegbasis Woensdrecht.

Vroege start

Na een voorbereidingstijd van slechts drie weken, vertrekt dinsdag 21 juli, om half vijf ’s morgens, de groep mariniers en luchtmachtmilitairen vanaf Vliegbasis Woensdrecht om na vier dagen lopen in Nijmegen aan te komen.
De eerste dag gaat van de vliegbasis naar Breda, een tocht van ruim eenenveertig kilometer. Bij Breda al ook twee minuten stilte gehouden worden bij de Poolse militaire begraafplaats. Onderweg zal op meer plaatsen aandacht gegeven worden aan het feit dat Nederland vijfenzeventig jaar geleden bevrijd is en de hoge prijs die daarvoor door vele (buitenlandse) militairen betaald is . Bij de ‘gewone’ vierdaagse, die nu niet doorgaat, zou 75 jaar bevrijding ook herdacht worden.
Van Breda wordt op dag twee ruim veertig kilometer gelopen naar Vught. Op dag drie zal, na een korte busrit, weer ruim veertig kilometer gelopen worden naar Vredepeel. De vierde en laatste dag wordt van Vredepeel, via onder andere Groesbeek, naar Nijmegen naar de finish gelopen worden, zo’n drieënveertig kilometer.

Kloosterman verwachte wel dat het lopen, zonder de aanmoediging van het publiek dat bij de vierdaagse altijd enthousiast de deelnemers toejuicht, zwaarder zal zijn dan normaal. Zoals het er nu naar uitziet mag er niet gezongen worden en moeten de deelnemers ook op anderhalve meter afstand van elkaar blijven maar, Kloosterman verwacht dat dit gecompenseerd zal worden door de onderlinge sfeer.

De eerste vierdaagse

Deze alternatieve vierdaagse is helemaal in de geest van de eerste vierdaagse, zoals uitgevoerd in 1909. Toen liepen militairen vanuit de hun kazernes uit verschillende delen van Nederland naar de militaire sportdag in Breda. Dit jaar lopen deze mannen en vrouwen in een team van Luchtmilitairen en leden van het Korps Mariniers van Vliegbasis Woensdrecht hondervijfenzestig kilometer, via Breda, naar Nijmegen.

De eerste dag meelopen

Vorig jaar heeft een aantal inwoners van de gemeente Woensdrecht en deelnemers aan de vierdaagse, met onder andere burgemeester Adriaansen, samen met de militairen van het 4daagse Detachement Vliegbasis Woensdrecht, een pre-vierdaagse wandeling gemaakt van het gemeentehuis naar Non Plus Ultra in Woensdrecht. (Klik HIER voor een artikel over de pre-vierdaagse wandeling)
Donderdagmiddag deelde burgemeester Adriaansen bij de perspresentatie van de tocht mee, dat acht van deze mensen, waaronder ook hijzelf, de eerste dag, van Woensdrecht naar Breda, als morele ondersteuning met de militairen zullen meelopen.

Just in Time 4heroes

Het goede doel is Just in Time 4heroes en met deze sponsorloop willen de militairen hier geld voor inzamelen.
Iedereen kan hiervoor doneren via de website van Just in Time 4heroes, https://justintime4heroes.nl/vierdaagse.

Links

Reacties