Nieuwe tentoonstelling 'AWARENESS, a matter of time' in het Markiezenhof, Bergen op Zoom

10 jul , 15:53 Activiteiten
20191115 boz markiezenhof 003b
Jan Krijtenburg
Het Markiezenhof presenteert met trots de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'AWARENESS, a matter of time'. Van 12 juli tot en met 27 oktober is deze bijzondere expositie te bewonderen in het Markiezenhof.

Tentoonstelling over de relatie tussen mens en natuur

'AWARENESS, a matter of time' onderzoekt de relatie en de soms lastige balans tussen mens en het kwetsbare ecosysteem van onze aarde. Vijf kunstenaars laten op hun eigen manier zien hoe we met onze omgeving
omgaan en wat de gevolgen hiervan zijn. De tentoonstelling laat zien hoe onze acties de natuur beïnvloeden, vaak zonder dat we het doorhebben. Dit kan een negatieve voetafdruk zijn, maar ook een positieve handafdruk
waarmee we de natuur helpen. Met de tentoonstelling wil het Markiezenhof bezoekers inspireren op een andere manier naar eigen gedrag en handelen te kijken en dit te delen met anderen.

Samenwerking met kunstenaars en experts

Het museum ziet het als haar rol en taak maatschappelijke thema’s een platform te geven en onder een breed publiek kenbaar te maken. Duurzaamheid en circulaire economie is een van de belangrijke thema’s die passen
bij de gemeente Bergen op Zoom. Het museum is zelf geen expert op het gebied van bewustwording, klimaat of duurzaamheid. De tentoonstelling is daarom tot stand gekomen in samenwerking met vijf kunstenaars die ieder op hun eigen wijze bewustwording en duurzaamheid centraal stellen in hun werk. Klimaatcoach en ambassadeur Marjoleine Bakker van Think Big Act Now is als expert betrokken om binnen de tentoonstelling het onderdeel ‘verborgen impact’ vorm te geven. Hier ontdekt de bezoeker welke impact onze dagelijkse handelingen, aankopen of gebruiken hebben.

Betrokken kunstenaars

  • Christian Clauwers: EU climate pact ambassador, expeditiereiziger en fotograaf uit Antwerpen. Zijn indrukwekkende foto’s van diverse expedities naar arctische gebieden en de Pacific onthullen de schade door menselijk handelen. Deze foto’s zijn aanleiding geweest deze tentoonstelling op te starten en vormen de rode draad door de expositie.
  • Boris Maas: Rotterdamse kunstenaar en ontwerper met een focus op de relatie tussen mens en natuur. Zijn werk 'The Urge to Sit Dry' behandelt klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.
  • Maria Koijck: Groningse ruimtelijk kunstenaar, winnaar van een prijs voor haar film over afval van haar borstkankeroperatie. Ze zet zich in voor bewustzijn over (zwerf)afval.
  • Gea Korpel-Beskers: Roosendaalse schilder en beeldhouwer met textiel. Haar kunstwerken roepen herinneringen en verhalen op, geïnspireerd op verbinding en de natuur.
  • Addy van Kempen: Ontwikkelt het buitenkunstwerk 'Over de Top', dat ingaat op de overmatige productie en consumptie van kleding. Te zien op de Kleine Binnenplaats van 13 juli tot en met 16
    augustus.

Voetafdruk en handafdruk: inspiratie en educatie

Naast de kunstwerken, die een kijk geven op het thema, worden bezoekers geïnspireerd en uitgedaagd om na te denken over stappen die zij zelf kunnen nemen om een verschil te maken. Dit onderdeel is vormgegeven in
samenwerking met Think Big Act Now. Bezoekers krijgen inzichten, tips en hulpmiddelen om eigen impact te verminderen, in het geval van de voetafdruk, of juist te vergroten, door te delen wat je al doet met anderen, de
handafdruk.

Samenwerking Stichting Grafein

Voor een wereldwijde participatie is Stichting Grafein betrokken. Deze stichting initieert grafiekprojecten om professionals en publiek te interesseren voor grafiek als hedendaagse kunstvorm. In de Tuinzaal van het Markiezenhof wordt een project tentoongesteld waarbij grafiekkunstenaars postcards rondom het thema 'The future of our planet' hebben ingezonden. Dit biedt een unieke kijk op de situatie en ervaringen wereldwijd.

Opening en bezoek

De tentoonstelling is te zien in de Schatkamers, Tuinzaal, Grote Galerij en Educatieruimte van het Markiezenhof.
De opening vindt plaats op donderdag 11 juli om 19:30 uur (inloop 19:300 uur) en is voor iedereen vrij toegankelijk. Wees op tijd, om 19:30 uur start het programma van de officiële opening.

Lezing Christian Clauwers op 14 juli

Aanvullend op de tentoonstelling geeft Christian Clauwers op 14 juli een lezing over zijn werk en ervaringen.
Tijdens zijn reizen kijkt Clauwers naar de relatie tussen mensen en natuur vanuit drie perspectieven: als kunstenaar, als fotograaf en als bezorgde burger. Met zijn mooie foto’s, die positiviteit uitstralen, maakt hij mensen bewust en inspireert hij. Hij laat zien dat er nog ongerepte plekken in de wereld zijn, welke we moeten beschermen. De lezing op zondag 14 juli start om 11:30 uur is voor iedereen met een entreekaart voor het museum gratis bij te wonen.
Voor meer informatie: www.markiezenhof.nl