22 tot en met 25 mei, ProefMei 2025 in Bergen op Zoom

17 mei , 6:09 Activiteiten
proefmei binnenstad 001b

Bergen op Zoom maakt zich op voor weer een unieke editie van ProefMei – hét evenement waar lokale smaken, talenten en verhalen samenkomen met als nieuws het gebruik van statiegeld-hardcups en de Pop Up University.

Bergen op Zoom maakt zich op voor weer een unieke editie van ProefMei – hét evenement waar lokale smaken, talenten en verhalen samenkomen met als nieuws het gebruik van statiegeld-hardcups en de Pop Up University.

ProefMei, een culinair, cultureel en educatief festijn

Van donderdag 22 mei tot en met zondag 25 mei 2025 staat Bergen op Zoom in het teken van ProefMei: het enige evenement in de stad waar zóveel lokale kwaliteiten én kennis elkaar ontmoeten. Een culinair, cultureel en educatief festijn dat de trots van de streek viert – en bezoekers laat proeven, ontdekken en beleven wat de Brabantse Wal en de Zuidwestelijke Delta zo bijzonder maakt.

Veelzijdig programma

ProefMei 2025 biedt een veelzijdig programma waarin streekproducten centraal staan, gepresenteerd door getalenteerde chefs en innovatieve agrifoodbedrijven die hun roots hebben in de regio. Het historische Markiezenhof vormt wederom het betoverende decor voor proeverijen, workshops en ontmoetingen – een plek waar heden en verleden samenkomen.

Niet alleen voor fijnproevers, ook voor avonturiers.

Kinderen kunnen op speurtocht langs de highlights van de stad en leren spelenderwijs over het rijke erfgoed van Bergen op Zoom.

Fietsliefhebbers trekken de natuur in met de door telers georganiseerde ‘Hap en Trap’ route die leidt door het groene buitengebied van de ooit bekroonde ‘Groenste Gemeente van Nederland’. ProefMei verbindt stad en streek, natuur en cultuur, historie en toekomst.

Muziek mag niet ontbreken

En natuurlijk mag muziek niet ontbreken: op het podium staan (inter)nationaal bekende namen en bands, maar brengt ook veel lokaal muzikaal talent dat de sfeer compleet maakt met optredens vol karakter en energie.

Hardcups, Een duurzame keuze in een uitdagende tijd

ProefMei, het jaarlijkse culinaire festival in Bergen op Zoom, zal dit jaar als eerste evenement in de stad volledig overstappen op herbruikbare hardcups. Deze keuze volgt op nieuwe vergunningsvoorwaarden van de gemeente, waarin het gebruik van glaswerk tijdens evenementen niet langer is toegestaan. Maar de organisatie ziet hierin meer dan alleen een verplichting – het is een kans om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

De overstap naar hardcups vraagt veel van onze organisatie, vrijwilligers en deelnemers,” aldus Dennis van Tilborg, voorzitter van ProefMei. “We zetten deze stap niet alleen omdat het moet, maar ook omdat we geloven dat het bijdraagt aan een schonere, veiligere en duurzamere evenementomgeving.”

Statiegeldsysteem en werkwijze

Tijdens de publieksdagen op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei werken alle bars en restaurants met een statiegeldsysteem. ProefMei maakt al sinds het eerste jaar gebruik van een muntsysteem, en het statiegeldsysteem sluit hier nu naadloos op aan. Bezoekers hoeven dus geen aparte statiegeldmunt aan te schaffen.

Bij het eerste drankje betalen bezoekers één munt borg voor de hardcup. Deze munt kunnen zij terugkrijgen bij het centrale inleverpunt (de kassa), €3,- retour krijgen of doneren aan een goed doel. De hardcups zijn er in twee varianten: één voor bier en één voor wijn of frisdrank. Bij verlies van de beker moet opnieuw statiegeld worden betaald.

Het systeem vraagt om een goede samenwerking tussen deelnemers, vrijwilligers en bezoekers.

Een flinke investering

De overstap naar hardcups brengt niet alleen organisatorische veranderingen met zich mee, maar vraagt ook om een forse financiële investering. In totaal wordt er

€12.000 geïnvesteerd in het nieuwe systeem, bekostigd door de organisatie die grotendeels draait op vrijwilligers.

We ervaren dit deels als een flinke tegenslag,” vervolgt de voorzitter. “Landelijk zijn er nog nauwelijks bewezen of eenvoudig kopieerbare systemen beschikbaar. ProefMei is soms complex, maar juist ook uniek dankzij de hechte samenwerking tussen vrijwilligers, ondernemers en organisaties. Keuzes maken wij dan ook sámen.” Om deze pilot goed te laten verlopen, investeren ook partners van ProefMei – Saver en Olympia – mee via hun dienstverlening.

Verzoek om begrip

De organisatie hoopt op begrip van het publiek en benadrukt dat het systeem nieuw is voor iedereen. “We hebben dit systeem met zorg ontwikkeld, maar het zal wennen zijn – ook voor ons. We vragen daarom om geduld, meedenken en vooral: het samen mogelijk maken van een toekomstbestendig ProefMei.

ProefMei lanceert Pop Up University

Op donderdag 22 mei 2025 neemt Stichting ProefMei, het voortouw in een unieke onderwijsbeleving: de ProefMei Pop Up University. In samenwerking met het MollerJuvenaat, Curio Horeca Food en Hospitality, de Jeugdraad van Bergen op Zoom en diverse regionale partners, verandert Bergen op Zoom voor één dag in een broedplaats voor jonge foodpioniers, creatieve denkers en toekomstmakers.

Bergen op Zoom als beleefstad

Met dit initiatief investeert ProefMei in de ontwikkeling van Bergen op Zoom als beleefstad en het versterken van de positie van West-Brabant als plantbased regio. Jongeren, studenten en talenten worden ondergedompeld in de wereld van duurzame voeding, gastvrijheid en innovatieve samenwerking.

Onderwijs, praktijk en maatschappelijke idealen komen op deze dag samen,” aldus Dennis van Tilborg, voorzitter van Stichting ProefMei. “We willen jongeren niet alleen iets leren, maar ze ook écht iets laten beleven. Daarom creëren we een inspirerende omgeving waarin ze hun talenten kunnen ontdekken en inzetten.”

Programma vol inspiratie en actie

De dag start met een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van ProefMei, gevolgd door een rondleiding bij het Delta Agrifood Business (DAB). Tijdens een interactieve pitch van Ronald de Vos (Algea Holland) ontdekken de deelnemers hoe algen de toekomst van onze voeding kunnen veranderen.

Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag. Curio-studenten duiken de keuken in tijdens een kookworkshop, terwijl leerlingen van het MollerJuvenaat experimenteren met hybride vlees en algen in de keuken van Uitstreekend. Hun bevindingen worden gepresenteerd op een creatieve manier tijdens de drukbezochte businessavond van ProefMei.

Onze leerlingen leren het liefst door te doen,” aldus Jacolien Kuin, van het ontwikkelteam van havo-P van het MollerJuvenaat. “Deze dag sluit perfect aan bij onze visie op praktijkgericht onderwijs dat naadloos aansluit op ons nieuwe vak ‘Havo Praktijk’. Door direct te werken met bedrijven en actuele thema’s als duurzaamheid, maken we leren relevant en inspirerend.”

"Vanuit onze Curio visie geloven we dat leren meer is dan les volgen. Het is beleven, creëren en verbinden, “vult Kim van Gorsel aan, docent en projectcoördinator bij Curio. "Daarom zetten wij in op betekenisvol onderwijs dat jongeren voorbereidt op hun rol in een duurzame en gastvrije samenleving. De Pop Up University biedt onze studenten dé kans om hun talenten te laten zien in een echte context."

De dag wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in de Beeldentuin van het Markiezenhof, waar de jongeren van de voorzitter van de Jeugdraad een symbolische ‘bul’ ontvangen — een speelse knipoog naar de academische wereld én een waardering voor hun inzet.

Samen bouwen aan de toekomst

De Pop Up University sluit naadloos aan bij de missie van zowel ProefMei als de deelnemende onderwijsinstellingen: “Dit is geen gewone schooldag,” benadrukt van Tilborg. “Dit is een ervaring. Voor één dag zijn deze jongeren geen scholieren, maar pioniers. En dat is precies de energie die wij als ProefMei willen losmaken.”

Programma ProefMei Pop Up University

Datum: Donderdag 22 mei 2025

Locatie: Bergen op Zoom – diverse locaties

12:00 – Stagebezoek ProefMei | Markiezenhof- Leerlingen krijgen een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van de ProefMeiBusinessavond.

13:00 – Gezamenlijke lunch | Uitstreekend (Delta Agrifood Business) - Een gezellige en voedzame lunch om de dag goed te beginnen.

13:30 – Rondleiding Delta Agrifood Business - Peter Berben en/of Anja Hessels geven uitleg over het gebouw en de innovatieve partners

14:15 – Inspirerende pitch | Ronald de Vos (Algea Holland) - Een korte en krachtige presentatie over innovatie met algen in de voeding.

14:45 – Praktijkopdracht in de keuken

• Leerlingen Curio: Workshop in de keuken van de Hotelschool

• Leerlingen MollerJuvenaat: Werken met algen en hybride vlees bij Uitstreekend

16:30 – Voorbereiding ontvangst | Innovatieve Proeverij - Samen voorbereidingen treffen voor de gasten die deelnemen aan een bijeenkomst over gezondheid en voeding.

17:00 – Netwerkborrel - Presentatie van de bereide hapjes door studenten + ontmoeting met de Jeugdraad.

17:30 – Vertrek naar Beeldentuin | Markiezenhof

18:00 – Slotbijeenkomst -  Dennis van Tilborg en Peter Berben hebben een korte terugblik met studenten en maken broodje BOZ bekend, uitreiking van de 'bul'.

19:00 – Einde van het programma

Kom proeven. Kom ontdekken. Kom beleven. Voor meer informatie en het volledige programma: www.proefmei.nl