ABZ weer grootste partij, CDA wint een zetel en VVD verliest een zetel

De stemmen gaan geteld worden
Foto: Jan

Om negen uur sloten de stembureau’s en werden de stemmen geteld en om half twee ’s nachts werden de voorlopige uitslagen bekend gemaakt.

De blauwe voor het referendum en de andere voor de gemeenteraad

Tellen

Om negen uur werden de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezing en het ‘sleepwet’ referendum geopend en omgedraaid zodat het tellen kon beginnen.
Met extra veel vrijwilligers om te tellen werd geprobeerd de uitslagen zo snel mogelijk te kunnen bekendmaken.

De stembussen werden geleegd op de tafel

… en toen kon er geteld worden

Wachten

In de hal van het gemeentehuis aan de Huijberseweg hadden politici, belangstellenden en pers zich verzameld om de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen af te wachten. Met een biertje, wijntje of wat fris in de hand werd er gespeculeerd over de uitslagen en de gevolgen daarvan.

Toen rond half elf een groot gedeelte van de uitslagen van de verschillende stembureau’s binnen was bleek al dat er geen ‘aardverschuivingen’ te verwachten waren. ABZ lijkt nog steeds de grootste partij te zijn, op de voet gevolgd door het CDA.

Tegen elf uur waren alle uitslagen binnen. Er waren geen spectaculaire veranderingen maar wel nog vier restzetels te verdelen en pas als dat nauwkeurig berekend was kon er een totaalplaatje geschetst worden.

Wachten op de uitslagen van de stembureau’s

Voorlopige uitslag en zetelverdeling

Eindelijk tegen half twee kwam het verlossende woord, de uitslagen waren bekend. Burgemeester Steven Adriaansen kwam het podium op om de uitslag van deze gemeenteraadsverkiezing, met een opkomstpercentage van bijna 50%, bekend te maken.

Burgemeester Adriaansen maakt de uitslag bekend

  • ABZ was inderdaad de grootste geworden met 3098 stemmen, goed voor 34,70% van de stemmen en 7 zetels, evenveel als na de verkiezingen in 2014.
  • CDA kwam op de tweede plaats met 1954 stemmen, goed voor 21,89% van de stemmen en 4 zetels, dat is een winst van 1 zetel ten opzichte van 2014.
  • VVD was met 1230 stemmen, goed voor 13,78% van de stemmen en 2 zetels, 1 zetel minder dan bij de verkiezingen van 2014.
  • PvdA had in 2014 2 zetels en had nu in 2018 met 908 stemmen 10,17% van de stemmen en weer 2 zetels.
  • D66 had in 2014 ook 2 zetels en kwam nu ook op 2 zetels uit met 823 stemmen, goed voor 9,22%.
  • Evenals PvdA en D66 bleef ook AKT bij de 2 zetels die ze in 2014 ook haden. Dit haalden ze met 915 stemmen, goed voor 10,25%.

Zoals verwacht geen grote veranderingen. Afwachten is het nu wat er uit de formatie onderhandelingen voor resultaat gaat komen.

Een tevreden D66

Reacties