1 Jaar To-Taalhuis in de gemeente Woensdrecht

Foto: Jan

Na 1 Jaar To-Taalhuis zijn er al heel wat bezoekers met vragen om Nederlandse taal of digi-taal te verbeteren.

Een gezellige plek
Eén jaar geleden is het To-Taalhuis op een zonovergoten dag onder grote belangstelling geopend. Het was een druk en spannend jaar van pionieren, investeren in contacten, dingen uitproberen en vooral doorgaan. En met succes: samen met onder andere netwerkpartners, basisscholen, Taalvrijwilligers en gemeente is stap voor stap verder gebouwd aan het mooie To-Taalhuis: een gezellige plek binnen de BWI. Een plek waar bezoekers steevast zeggen: gezellig hier.

Het laagdrempelige, gemoedelijke karakter van het To-Taalhuis is een bewuste keuze. Mensen moeten er graag binnenstappen en zich er thuis voelen.

Zoveel mensen, zoveel wensen
Bezoekers van het To-Taalhuis komen met allerlei vragen. Vragen om de grammatica te verfijnen, het spreken te verbeteren, het werken met de tablet of laptop onder de knie te krijgen, het kunnen whatsappen met kleinkinderen, het beter begrijpen van moeilijke woorden van een cursus op het werk, enzovoort.

Ook nieuwe vrijwilligers worden regelmatig ontvangen tijdens de inloop op donderdagochtend. Zij bieden hun tijd aan om anderen te helpen tijdens Taaloefenmomenten, bij de Taalklas of bijvoorbeeld bij digitale vragen.

Het draait om taal én meedoen
Elke vraag die in het To-Taalhuis wordt gesteld, wordt samen met de vragensteller goed bekeken om te zien welk manier van leren, welke materialen en/of welke Taalaanbieder of vrijwilliger daar het beste bij past.Hierbij draait het om het verbeteren van lezen, schrijven, spreken of computeren, maar ervaring leert dat het sociale aspect net zo belangrijk is.

Een feestje
Het 1-jarig bestaan is uiteraard gevierd. Voor bezoekers en Taalvrijwilligers van het To-Taalhuis stond koffie, thee en gebak klaar. Daarbij schoven ook de ‘leerlingen’ van de Taalklas van meester Pierre tijdens de pauze aan. Dat het er ook bij deze taallessen gemoedelijk aan toe gaat, bleek toen 1 van de leerlingen op een bepaald moment zei: kom op, we gaan weer met de les beginnen.

Taalpartners van het To-Taalhuis kregen ter ere van de eerste verjaardag een workshop van Ana del Barrio aangeboden over gelijkwaardigheid en betrokkenheid in gesprekken. De workshop werd geopend door Gemeentesecretaris Annette Baart. Zij sprak mooie woorden over het geven van kansen aan iedereen die de Nederlandse taal of digi-taal wil leren of wil verbeteren, en over de resultaten die het To-Taalhuis reeds heeft geboekt.

Trots op bezoekers
Vanaf de eerste openingsdag van het To-Taalhuis wisten inwoners van de gemeente Woensdrecht de weg te vinden. Sommigen werden verwezen door bijvoorbeeld familie of vrienden. Anderen hadden dit steuntje in de rug niet nodig. Die kwamen gewoon tijdens het zemen van de ramen gauw even langs met hun vraag.

Voor iemand die ook die eerste stap richting het To-Taalhuis wil zetten maar twijfelt, luidt de boodschap van de mensen die hen voorgingen: ga gewoon een keer langs. Iedereen die de Nederlandse taal of digi-taal wil verbeteren is meer dan welkom in het To-Taalhuis: elke donderdagochtend tijdens de schoolweken tussen 10.00 en 11.30 uur aan de Kromstraat 4 (BWI). Lukt dat niet, dan is een gesprek op een ander moment of aan de eigen keukentafel thuis ook altijd mogelijk: telefoon 0636030852 of [email protected].

Cookieinstellingen