23e Jeugdland in Romeinse nederzetting Jeugdlandica

Vanaf maandag is het scouting terrein van Hoogerheide, deze een na laatste week van de vakantie, weer ingenomen door de kinderen en vrijwilligers van Jeugdland.

Al weer voor de 23e keer wordt jeugdland gehouden in Hoogerheide, en elke keer met een ander thema. Deze week is het thema Jeugdland bij de Romeinen. Keizer Bassius (Bas Broosus) wil een eigen rijk stichten en het terrein van de scouting leek hem daar een mooie plek voor dus werd hier de nederzetting Jeugdlandica gesticht.

Keizer Bassius

Om de Nederzetting op te bouwen heeft hij een aantal architecten aangesteld, waaronder Mirjam Geers, die met de kinderen moeten zorgen dat Jeugdlandica een echte Romeinse nederzetting wordt.

De architecten laten een bouwtekening zien

Mirjam, naast architect van keizer Bassius, tevens voorzitter van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk die jeugdland organiseert, vertelde dat er dit jaar meer dan driehonderd kinderen zijn die verdeeld zijn in vier groepen, elk met een eigen kleur. Lichtblauw voor de jongsten die alleen op maandag, woensdag en vrijdag komen, blauw voor de iets ouderen, rood voor de nog wat ouderen en groen voor de oudste groep.

Dat de sfeer bij Jeugdland goed is, blijkt wel uit de aanmeldingen van de vrijwilligers. Waar veel organisaties moeite hebben om vrijwilligers te vinden, moesten er voor jeugdland uiteindelijk vrijwilligers teleurgesteld worden omdat er al ruim voldoende aanmeldingen waren. Heel veel vrijwilligers zijn er ook elk jaar weer bij.

Jeugdland bussen

De kinderen worden op verschillende opstapplaatsen met bussen opgehaald en naar het Scouting terrein gebracht.

Instappen op de KLM laan, één van de opstapplaatsen

Opening

Als alle kinderen er zijn wordt er elke dag in de grote tent begonnen met het jeugdlandlied, dat door de kinderen uit volle borst wordt meegezongen waarna de kinderen per groepje alle kanten uit stuiven om hun spelletjes te gaan doen.

De start van een Jeugdlanddag op Jeugdlandica

Eén van de coupletten van het Jeugdlandlied dit jaar

Spelletjes

Het hele scouting terrein wordt gebruikt voor de spelletjes. In het bos worden spelletjes gedaan, op het grote grasveld aan de zijkant van het terrein en op het veld voor de scouting gebouw. Bovendien gaan er ook nog groepen naar het bos voor een speurtocht.

…en toen gingen de kinderen en begeleiders naar hun spelletjes

Er waren en zijn spelletjes en bezigheden voor alle leeftijden. Dingen als sjouwen met een boomstam, flessen vasthouden tot je niet meer kan, blikken omgooien met een bal, een speurtocht en, voor de oudste groep, de groene petten, zelfs een nacht slapen in de tent van jeugdland.

Boomstammen sjouwen in het bos

De bijna negentig vrijwilligers zijn de hele week bezig om de kinderen een geweldige vakantieweek te geven. Er zijn vrijwilligers die voor het drinken zorgen, die spelletjes begeleiden, die een groep begeleiden en ook die problemen oplossen.

Zo is er met zoveel kinderen natuurlijk altijd wat te regelen en op te lossen, zoals een jongetje dat geen goede schoenen aanhad voor een wandeling (even papa en mama bellen voor andere schoenen), jonge kinderen die perse bij hun oudere broertje of zusje willen zijn in een andere groep en bijvoorbeeld, dit jaar opvallend vaak, wespensteken.

Drinken inschenken en uitdelen

Afsluiting

Vrijdag is de laatste dag van Jeugdland en bij de afsluiting van Jeugdland, die van 13.30 tot 14.30 uur gehouden wordt, zijn ook de ouders, grootouders en verzorgers uitgenodigd. De kinderen laten dan zien wat ze deze week zoals gedaan hebben. De afsluiting van Jeugdland vindt bij goed weer plaats op het scoutingterrein van Kooiduin of bij slecht weer in de gymzalen van MFC Kloosterhof.

Op deze middag wordt er ook geld ingezameld d.m.v. een fooienpot voor de afsluiting voor alle vrijwilligers die tijdens de week hebben meegeholpen.

Voor de kinderen is het dan afgelopen maar de vrijwilligers zijn nog lang niet klaar. Vrijdagavond hebben de vrijwilligers nog een gezellige avond onder elkaar en op de zaterdag daarna wordt Jeugdland weer afgebroken. Alle spullen worden weer schoongemaakt, naar het magazijn in Hoogerheide gebracht, gesorteerd en opgeborgen. Ook het Scouting terrein en gebouw moeten weer opgeruimd en schoongemaakt worden, voor de vrijwilligers klaar zijn en na een drukke week weer thuis kunnen uitrusten.

Links

>>> Kijk bovenaan dit artikel voor een galerij met veel meer foto’s <<<

Reacties