23 Februari, voor de zevende keer ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej

Foto:

Op zaterdag 23 februari aanstaande wordt vanaf 13:00 uur in de zaal van Café Boulevard aan de Raadhuisstraat 119 te Hoogerheide voor de zevende keer ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej gehouden.

De deelnemers strijden dan op plezante wijze om de prijzen, waarbij de winnaar tevens een jaar lang op zijn schoorsteenmantel mag pronken met de Felix Verbeek Wisseltrofee. Tussen de bedrijven door worden deelnemers en publiek in de juiste stemming gehouden door middel van vrolijke muziek en komische sprekers.

Samenwerking

Zeven jaar geleden ontstond door een nauwe en zeer prettige samenwerking in Wjeeldrecht (de naam voor Woensdrecht en Hoogerheide tijdens de carnavalsperiode) een geslaagd nieuw jaarlijks evenement. Karnavalsstichting de Snoeken en de Werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier organiseerden toen namelijk samen voor de eerste keer ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej.

Het werd onmiddellijk een groot succes en de circa 35 deelnemers genoten met volle teugen van het geboden amusement, hoewel ze zich natuurlijk toch ook terdege moesten inspannen om een goede prestatie te leveren.
Een nieuwe traditie was geboren, met alles wat bij zo’n nieuwe traditie hoort. Zo wordt bijvoorbeeld al vanaf de eerste keer het Woensdrechts Volkslied gezongen (een kostbaar stukje cultureel erfgoed van wijlen Mjeester Schuurmans).

Deelname

U hoeft beslist niet in Wjeeldrecht geboren en getogen te zijn om mee te mogen doen. Deelname aan het Dikteej staat voor iedereen open en is bovendien gratis. Menig deelnemer uit Bergen op Zoom heeft al een tweede of derde prijs in de wacht gesleept. Daar staat echter tegenover, dat in Bergen op Zoom ook al Wjeeldrechtenaren (eigenlijk heten ze Snoeken) bij ’t Gròòt Berregs Diktee prijzen in ontvangst mochten nemen.

Wie deel wil nemen kan zich zo spoedig mogelijk aanmelden door te bellen naar Fon van Zunderd, telefoon: 0164-615005 of door een berichtje te sturen naar het e-mailadres [email protected] . De deelnemer ontvangt dan meteen een overzicht van de spellingregels en een tweetal oefendictees, zodat hij nog even kan studeren en trainen voordat de echte wedstrijd begint. Vooraf aanmelden is echter niet verplicht.

Iedereen Finalist

De eerste drie uitgaven van ’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej kenden nog een afvalsysteem. Elke ronde viel de helft van de deelnemers af, totdat er elf finalisten overbleven. Dit levert natuurlijk spanning op bij de deelnemers, maar voor de afvallers is het minder leuk. Daarom heeft de organisatie besloten dat dit jaar, net als de vier voorgaande jaren. iedere deelnemer het gehele Dikteej mag meemaken en in de strijd blijft tot en met de finale.De jury telt alle gemaakte fouten per deelnemer bij elkaar op en wie het kleinste aantal fouten in totaal scoort is de winnaar.

In 2013, 2014 en 2016 was Ad Borremans de glorieuze winnaar. Als hij ook in 2015 had gewonnen, had hij de Felix Verbeek Wisseltrofee definitief in zijn bezit gekregen. Helaas voor hem werd hij toen slechts derde. Winnaar in dat jaar werd een dolgelukkige Dré Akkermans, die naar verwachting ook nu weer zal vechten als een leeuw om zijn titel te heroveren.

Twee jaar geleden won Corné Dingemans en hij heeft al meegedeeld dat hij met hand en tand, maar vooral met kennis en kunde, zijn titel wil heroveren. Maar ook de winnares van vorig jaar, Rina Holtzer uit Steenbergen, wil geen lege plek op haar schouw doordat de Wisseltrofee verdwijnt naar iemand anders. Zij is dan ook ijverig aan het studeren, samen met haar man Henk, die vorig jaar derde werd.

Onderdelen

’t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej bestaat uit een aantal onderdelen, die zorgvuldig werden samengesteld door Edy Minnebach en Jan Luysterburg, twee mensen met heel veel Wjeeldrechts bloed in de aderen. Begonnen wordt met een hilarisch dialectverhaal in carnavaleske sfeer, passend bij het motto ’Me gaon ien ’t net’.

Daarna volgen een vijftientaltal meerkeuzevragen, een invuloefening en tien open vragen. De deskundige jury is razend benieuwd hoe de kandidaten het ervan af gaan brengen dit jaar. Hopelijk wordt er goed gepresteerd, zowel door de Wjeeldrechtenaren als door de gastdeelnemers.

Welkom

De deelnemers aan het Dikteej ontvangen na afloop niet alleen hun ingeleverde werk gecorrigeerd terug, ze krijgen meteen ook de juiste antwoorden uitgereikt. Maar niet alleen de deelnemers aan het Dikteej zijn op 23 februari van harte welkom. Misschien bent u een beetje nieuwsgierig en wilt u het wel eens zien, maar durft u het nog niet goed aan om echt mee te doen.

Of misschien wilt u supporter zijn van en geestelijke bijstand verlenen aan een deelnemende broer, zus, vader, moeder, zoon, dochter, vriend of vriendin. Mogelijk wilt u alleen maar geamuseerd worden. Het maakt allemaal niet uit, want iedereen is van harte welkom. En het spreekt voor zich dat passende kleding op prijs wordt gesteld. Bij dit feest passende kleding wel te verstaan.

Reacties