21 januari, Nieuwjaars-orgelconcert in Gertrudiskerk in Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdag 21 januari om 16:00 uur start het Nieuwjaars-orgelconcert in Gertrudiskerk in Bergen op Zoom door Janno den Engelsman.

Op zaterdag 21 januari start er om 16.00 uur, in de Gertrudiskerk, als verlaat Nieuwjaarstreffen een concert op de orgels door Janno den Engelsman onder auspiciën van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS)

Biblische Historiën

Op het programma staan een aantal sonates voor orgel onder de titel “Biblische Historiën” (1700) van de hand van de componist Johann Kuhnau (1660-1722). Behalve musicus was hij o.a. filosoof, theoloog, advocaat en schrijver. Als een bekend en veelzijdig erudiet man was hij vanaf 1701 cantor aan de beroemde Thomaskirche en Thomasschule van Leipzig en was dat tot zijn dood. Hij werd opgevolgd door niemand minder dan Joh. Seb. Bach.

De “Biblische Historiën” gaan over ‘Passie, strijd en verlangen’ en ze zijn een vroeg voorbeeld van programmamuziek. Bijbelse verhalen zoals de strijd tussen David en Goliath, het huwelijk van Jacob, de kwelling van Koning Hizkia, de overwinning van de strijder Gideon worden op orgel muzikaal uitgebeeld.
Meike Warmoeskerken geeft daarnaast als verteller nadere toelichting.

Janno den Engelsman

Organist Janno den Engelsman volgde orgellessen bij Flip Veldmans aan de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool in Bergen op Zoom. Bij Hans Smout volgde hij directielessen. Hij studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort. Aanvullende cursussen voor orgel en beiaard resp. bij Liuwe Tamminga in Bologna (It) en Geert D’hollander in Antwerpen. In 2006 werd Janno de Sakko Cultuurpijs voor Kunsten en Letteren toegekend. Hij maakte enkele Cd-opnames (o.a. van het Ibach-orgel) en won prijzen op orgelconcoursen in Leiden en Nijmegen. Naast zijn lespraktijk is hij organist-titularis van de Gertrudiskerk en stadsbeiaardier van Zierikzee, Bergen op Zoom en Middelburg.

Het afwisselend concert van deze middag is bedoeld als Nieuwjaarstreffen met na afloop Glühwein en chocomel! Eenieder is welkom om dan de Vrienden van het Ibach-orgel en het bestuur van de Gertrudis Cultuurstichting te ontmoeten.

Orgelinformatiehoek

Vooraf of na afloop van het concert kunnen concertbezoekers in de orgelinformatiehoek cd’s en boeken over de “Orgeltuin Gertrudiskerk” aanschaffen en er zijn tevens gratis mee te nemen folders en informatiemateriaal voorhanden, o.a. met betrekking tot de “Vrienden van het Ibach-orgel”.
Het concert begint om 16.00 uur. De entree bedraagt € 8,–. Voor de Vrienden van het Ibach-orgel geldt als steeds een entreekorting van 50%. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

Cookieinstellingen