Zes kunstenaars exposeren in Halsteren

Foto: Sonn Franken

Zaterdagmiddag opende Frans van Oosterbosch de expositie van zes kunstenaars in de beeldentuin van Paula Withagen.

Elk jaar organiseert Paula Withagen in haar beeldentuin in Halsteren een expositie met een aantal kunstenaars en dit jaar waren dat Frida van Overbeke, Sonja Peersman, Patricia Valkenburg, Loes Müller, Adriaan Vroegop en natuurlijk Paula Withagen zelf.

De expositie was te bezichtigen vanaf 28 juni maar op zaterdag 29 juni was de officiële opening door Frans van Oosterbosch.

Frans van Oosterbosch en Paula Withagen
Foto: Sonn Franken

De kunstenaars

Paula Withagen

De drijvende kracht achter de jaarlijkse expositie in de beeldentuin is Paula Withagen. Op de expositie die in haar beeldentuin te zien is zijn uiteraard haar beelden te zien maar paula schilderd ook en ookdat werk is in de beeldentuin te bewonderen.

Paula heeft haar opleiding beeldhouwen gevolgd aan de Koninklijke kunstacademie in Antwerpen en heeft daarnaast verschillende symposiums gevolgd in Italië en België.

Paula’s beeldhouwwerken zijn bijna altijd menselijke figuren. Bij eenlingen zoekt zij vooral naar houding en emotie, soms bewegen deze figuren zich op de rand van het spanningsveld, dan weer lijken ze bevroren in hun houding. De materialen die ze gebruikt zijn voornamelijk Arduin, marmer, albast en verschillende serpetijnsoorten.
De eenheid ‘beeld en sokkel’ is voor Paula fundamenteel. Je zet zo’n beeld niet ‘zomaar’ neer.

Een van de vele beelden in Paula’s beeldentuin

Evenals in de beelden, zijn er menselijke figuren te ontdekken in de schilderijen. Dus men zou van gebeeldhouwde schilderijen kunnen spreken.

Een schilderij tussen twee beeldhouwwerken

Sonja Peersman

Sonja Peersman 1954 uit Halsteren is, wat je noemt, een doorgewinterde keramiste. Waar zij vroeger, in haar pottenbakkerij in Bergen op Zoom, voornamelijk gebruikskeramiek maakte heeft zij zich tegenwoordig in Halsteren met veel plezier toegespitst op twee verschillende stooktechnieken.

Keramiek van Sonja Meersman

    • Saggar, Het werk gaat dan in een keramisch vat, met pigmenten en brandbaar materiaal en samen gaat het in de keramiekoven,waar het wordt opgestookt tot 950 graden. De materialen beïnvloeden en kleuren het werk. Dat is altijd weer een verrassing. Hierbij probeert zij het echter zo te sturen dat er wolkenblauw tevoorschijn komt.
    • Raku, In een gasoven wordt het werk gestookt tot 1000 graden. Dan wordt het roodgloeiend met een tang uit de oven gehaald en in zaagsel gelegd. Er ontstaat een vuur waar weer een deksel op gaat. Hierbij probeert zij zoveel mogelijk koperkleuren te realiseren. Voor de verandering maakt ze soms ook wel eens vreemde vogels met een komisch aspect. Alles is handgedraaid op de draaischijf, want: “draaien is mijn passie” zegt Sonja.

Vreemde vogels van Sonja Peersman

Sonja’s website is www.sonjapeersmankeramiek,nl

Patricia Valkenburg

Al zo’n vijfentwintig jaar is Patricia bezig met haar textiel en keramiek kunst.
Na haar opleiding Textiele vormgeving, gegeven door Irene van de Wolf en de opleiding hoedenmodiste, Instituut Cuppens-Geurs heeft ze ook aan de IKO, kunstacademie in Hoogstraten de opleiding keramiek gevolgd. Nadat ze haar opleiding textiele vormgeving had voltooid is Patricia in 2005 les gaan geven in dit vak waarbij ze gespecialiseerd was in het maken en verwerken van vilt.

Patricia Valkenburg

Als lid van het Beeldend Kunstenaars Collectief Roosendaal, van de Nederlandse hoedenvereniging, en van Creatief Contact Halderberge sinds 2006 meegedaan aan diverse kunstroutes, kunstevenementen en tentoonstellingen door heel Nederland en in 2013 was Patricia de winnaar van de Cultuurprijs Halderberge.
Haar website is www.patriciavalkenburg.exto.nl

Werk van Patricia Valkenburg

Adriaan Vroegop

Assemblage van restmaterialen, zo noemt Adriaan zijn werk.
Na zijn opleiding als bloemsierkunstenaar aan de Middelbare Tuinbouw School in Aalsmeer heeft hij dit werk een tijd gedaan zo’n jaar of tien geleden is hij begonnen met de assemblages van restmaterialen.

Adriaan Vroegop

Toch heeft hij zijn oude vak nog niet verlaten want als freelancer werkt hij nog met bloemen op evenementen en valt soms in als bloemist.

Zijn materiaal vindt hij overal maar vooral langs de kust. Hoewel Adriaan geboren is in Werkendam op de rivier de Merwede woont hij sinds 1998 in Sint-Annaland op Tholen en daar vind hij veel drijfhout, touwen en ander materiaal op de kust.

De kwal van Adriaan met als titel ‘Plastic Soep, een kwalijke zaak’

Adriaan heeft geen website maar exposeert op de Open atelier Route Tholen in de zomermaanden (juni, juli, augustus en september) elke 1e zaterdag van de maand. Op afdspraak kan Adriaan ook in zijn atelier bezocht worden Zijn e-mail adres hiervoor is [email protected].

Loes Müller

Loes is ooit begonnen met aquarellen en beeldhouwen. Zij is veelzijdig en sinds een jaar of acht maakt ze nu sieraden met zilver, vilt en koper.

Loes Müller

Het begon toen ze met haar vriendinnen meeging naar de kunstacademie in St. Niclaas in belgië en zo is het verder gegroeid, van aquarellen en beeldhouwen naar het maken van prachtige sieraden.

Loes komt oorspronkelijk uit Vlissingen maar woont al geruime tijd bij Rilland in Zeeland, vlakbij de Oosterschelde.

Een paar van de sieraden van Loes Müller

Wonend in de polder in Zeeland dicht bij de Oosterschelde, staat de natuur centraal in haar werk. Loes haar website is: loesmuller.com .

Sonn Franken

Sonn is een rasechte Bergenaar en ging naar de middelbare school het Rooms Katholiek Gymnasium Juvenaat Heilig Hart in Bergen op Zoom. Van jongs af aan hield Sonn al van lezen en niet veel later kwam het schrijven er bij. Op de lagere school was Sonn al bezig met het schrijven van teksten en gedichten en daar is hij nooit meer mee opgehouden met een hele serie prachtige boeken en gedichtenbundels als resultaat.

Sonn Franken en zijn nicht Djuna Pellis

Sonn schrijft in veel verschillende genres. Zijn ‘Dossier’ serie spelen zich en onze tijd af en in onze omgeving, Ín de schaduw van de waarheid’ speelt zich in de tweede wereldoorlog af en ‘Bleke Demonen en De Oversteek zij fantasy verhalen. Daarnaast schrijft Sonn gedichten en fotografeert dus veelzijdigheid kan hem niet ontzegt worden. Sonn zijn boeken zijn ondertussen in meerdere talen vertaald.

Samen met Marc Kerkhofs en Henk Witjes stond Sonn aan de wieg van ‘het Schrijversgilde der Lage Landen’, waar ondertussen meer schrijvers zich bij hebben aangesloten. Eén van de activiteiten van het schrijversgilde is de Bergse Boekenweek Beurs in theater Den Enghel.

De Bergse Boekenweek Beurs in maart 2024

Sinds Sonn’s vaste uitgever, uitgever Boekenindustrie is weggevallen, is Sonn nu zijn eigen boeken gaan uitgeven als ‘Sonn’s Book Corner’. Zijn boeken zijn te koop via Bol.com en Amazon.com en ook nog altijd via Sonn zelf.

Een aantal van Sonn’s boeken

Frida van Overbeeke

Als oorlogskind was er in haar kinderjaren niet veel, maar tekenen, dat kon wel. En tekeken is Frida blijven doen en later is ze ook met schilderen begonnen.Dat schilderen was het niet helemaal voor Frida en circa vijftig jaar geleden is ze met het maken van beelden begonnen. Eerst in beton, en zo’n dertig jaar geleden ook in brons. Al dertig jaar zat Frida ook in de organisatie van een jaarlijkse expositie in de Groete kerk in Goes waar steeds acht kunstenaars exposeerden. De drie initiatiefnemers waaronder Frida en dan nog vijf kunstenaars.

Frida bij een van haar glaskunstwerken

Gezien haar leeftijd werd het beeldhouwen wat zwaar en zo’n tien jaar geleden is Frida begonnen met glaskunst. “Werken met glas is altijd heel spannend, glas snijden in de vorm die je wil. Kleuren zoeken, tegen of over elkaar leggen, als je kleuren over elkaar legt speelt ook de andere kleur mee, je gaat dan mengen. Als het geheel naar mijn zin is ga ik het glas bakken in een speciale oven op 650 tot 800 graden, afhankelijk hoe ik het uiteindelijke resultaat wil hebben. Moet het een schaal worden, leg ik de platte plaat weer in de oven, ditmaal op een mal. De plaat wordt weer verwarmd tot 700 graden en zakt dan in de vorm.” aldus Frida.

Glaskunst van Frida

Praktische informatie

Data: de expositie is nog te bezichtigen op 5, 6 en 7 juli van 11:00 tot 17:00 uur
Locatie: Daansbergen 48 in Halsteren
Toegang: gratis
Website: www.paulawithagen.nl

De beeldentuin is verder het hele jaar geopend. Voor informatie, bel 0164-683820 of 06-42477351

Cookieinstellingen