Op zaterdag 6 juli is het Plastic PeukMeuk in Nederland

Foto: Marjolein Vinkenoog

In het hele land, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland, komen op 6 juli opruimhelden in actie om peuken te rapen én te tellen.

Dat is broodnodig, want het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een vrachtwagenlading vol aan peuken.

Tabeaux Eco en zo

Als partner van dit initiatief zet Tabeaux Eco en zo een cleanup op, aanstaande zaterdag 6 juli.
Je bepaalt zelf hoe laat je komt helpen en hoe lang, zolang het tussen 10.00 en 17.00 uur is. Aanmelden in de winkel Tabeaux Eco en zo in de Raadhuisstraat in Hoogerheidel. Materiaal krijg je dan mee, wat je later weer terug komt brengen. Koffie/thee/limonade is de gehele dag aanwezig, neem wel je eigen mok/fles mee.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/1014797602809424?ref=newsfeed
Kaart met andere deelnemende organisaties: https://plasticpeukencollectief.nl/plastic-peukmeuk-no-butts-day-2024/

Peukmeuk

PeukMeuk wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit jaar komen in meer dan vijftig Nederlandse steden en dorpen en ook in het buitenland rapers in actie die zo een politieke oplossing willen afdwingen. De beweging groeit, maar dat geldt ook voor het aantal gerapporteerde peuken: vorig jaar stond de teller na de actiedag op 600.000 peuken, dit jaar verwacht de organisatie die trieste score ruimschoots te overtreffen.

Het Peukenmeisje

Vorig jaar gingen in ruim 70 gemeenten in Nederland en in meer dan 13 landen duizenden mensen de straat op, gewapend met afvalgrijper, pincet of handschoenen. Samen raapten zij ruim 600.000 sigarettenfilters. “De onvrede over peukenvervuiling wordt steeds groter, zowel in de politiek als de samenleving. Daarom groeit het draagvlak voor een verbod op sigarettenfilters nu snel”, aldus organisator Bernadette Hakken, alias Het Peukenmeisje.

Onzichtbare milieuramp

In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op drie peuken niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water. Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. De sigarettenfilter is, in aantal, de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd.

Slecht voor het ecosysteem, maar ook slecht voor de roker

De sigarettenfilter werd in de jaren ’50 geïntroduceerd nadat de tabaksindustrie de bui van gezondheidsschade al zag hangen. De filter zou zogenaamd schadelijke stoffen deels tegenhouden. Ondertussen is wetenschappelijk bewezen dat roken mét filter schadelijker is voor de gezondheid dan roken zonder. “De tabaksindustrie heeft ons decennialang ten onrechte doen geloven dat roken met filter minder schadelijk is. Het tegendeel is bewezen. De filter is enkel een marketingtrucje om meer sigaretten te verkopen”, zegt Hakken. “Tel daar de enorme berg plasticvervuiling bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat het de hoogste tijd is om te stoppen. Als het niet met roken is, dan toch zeker wel met die onzin-filter.”

Het Peukenmeisje en Plandelman

In Nederland is Het Peukenmeisje al jaren het icoon achter deze antifiltercampagne. Zij vindt opruimheld Plandelman daarbij aan haar zijde. Vorige week deelde ze met hem op De Utrechtse Plandeldagen gratis houten peukenpakkers uit, en beiden komen op PeukMeuk-dag opnieuw in actie. En zij niet alleen, want uit alle hoeken van het land stromen de aanmeldingen binnen. Op de deze interactieve Google Map zie je waar initiatieven aan de slag gaan.

Plastic Peuken Collectief

Het Plastic Peuken Collectief is een landelijk samenwerkingsverband van tientallen milieuorganisaties en bedrijven. Het collectief wordt ondersteund door honderden individuele peukenrapers en een groeiende groep ambtenaren en politici. Belangrijkste partners uit de milieubeweging: Stichting De Noordzee, Het Peukenmeisje, Plandelman, GoClean en Fair Resource Foundation.

Voor het programma en meer informatie: www.plasticpeukencollectief.nl
Volg Het Peukenmeisje en Plandelman via Instagram

Cookieinstellingen